Mitingul sindicatelor, un esec. Motiunea a cazut, Guvernul Boc va aplica noul Cod al Muncii

 

Mitingul de protest organizat de confederatiile sindicale in Piata Constitutiei s-a incheiat miercuri mai devreme decat era programat. Cei aproximativ 8.000 de sindicalisti din 50.000 anuntati s-au grabit sa plece la ora 16.00, fara sa mai astepte rezultatul votului motiunii, desi aveau autorizatie pana la ora 22.00. Votul s-a dat insa la 23.30, Opozitia nereusind sa adune cele 236 de voturi necesare, ci numai 212, iar 4 au fost impotriva si 2 anulate.

 

Cele doua camere ale Parlamentului, reunite intr-o sedinta comuna, au inceput la ora 15.00 dezbaterea motiunii de cenzura depuse de Opozitie dupa asumarea raspunderii asupra noului Cod al Muncii de catre Guvernul Boc. Motiunea de cenzura intitulata \”Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate\” a picat insa. Parlamentarii Puterii au stabilit sa stea in banci, fara sa voteze, desi 5 dintre ei au trecut pe la urne. Este vorba despre senatorii Attila Verestoy (UDMR) si Ernest Onofrei (PDL), care au votat la vedere, impotriva, si deputatii democrat-liberali Daniel Oajdea, Marius Spanu si Mircea Giurgiu, cat si independentul Gheorghe Zoicas, al caror vot nu a fost la vedere.

Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru noul Cod al Muncii la 8 martie. Imediat, Opozitia a depus motiune de cenzura, prima de la inceputul acestei sesiuni parlamentare. “Renuntati la intoxicarile pe care le-ati facut inducand opinia publica in eroare cu privire la modificarile Codului Muncii. Acest Cod al Muncii va aduce, impreuna cu Legea zilierilor, sute de mii de locuri in economia romaneasca. Acest cod al muncii va aduce pentru angajatori posibilitati suplimentare de a angaja mai usor. Acest cod al muncii va limita munca la negru prin faptul ca cei care o vor mai utiliza dupa intrarea lui in vigoare, vor risca sanctiunea aspra a amenzii penale sau chiar a inchisorii. Prin acest cod al muncii tot mai putini oameni din aceasta tara vor sta cu mana intinsa la pomeni electorale si ajutoare sociale si vor avea un loc de munca sigur, un loc de munca din care sa isi protejeze familia si din care sa beneficieze de asigurari de sanatate, de somaj si de o pensie la batranete. Acesta este scopul adevarat al Codului Muncii pe care il propunem si motivul pentru care va solicit, distinsi colegi parteneri din coalitie, sa respingeti motiunea de cenzura inaintata de opozitie”, a spus Emil Boc, in discursul de la tribuna Parlamentului.

Premierul a rezistat celei de a opta motiuni de cenzura in doi ani si 3 luni din mandatul sau. Pana acum, Guvernul Boc si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pentru 11 legi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.