Modificări în privința școlilor de șoferi – Ordinul MTI 44/2022

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a modificat, prin Ordinul MTI 44/2022, apărut în Monitorul Oficial nr. 76, condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere”. 
 
foto: Jean-Mihai Pîlșu
Concret, a fost eliminată obligativitatea școlilor de șoferi de a utiliza, pentru instruirea elevilor, doar camioane dotate cu cutie manuală, indiferent dacă vehiculul este din categoria C sau CE, respectiv cu remorcă sau fără.
 
Modificarea vine după ce, în septembrie 2021, a fost eliminată obligația, prin Ordinul MT 1.123/2021, în cazul mașinilor din categoria C (camioane), iar categoria CE (camioane cu remorcă) a fost omisă.
 
„În cuprinsul textului de modificare (Ordinul MT nr. 1.123/2021 – n. red.), referința s-a făcut doar la vehicule din categoria C, nefiind cuprinse și vehiculele din categoria CE, care sunt similare prin construcție cu cele din categoria C și pentru care, potrivit vechilor norme, era, de asemenea, stabilită obligativitatea de a fi echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor”, se arată în nota de fundamentare ce a însoțit ordinul în faza de proiect. Așadar, în acest context a apărut acum ordinul de față.
 
În plus, Ordinul MTI 44/2022 stabilește o nouă obligație pentru școlile de șoferi: „Să afișeze / colanteze într-un mod vizibil, la intrarea principală pe ușa de acces în sediul școlii de conducători auto, denumirea acesteia așa cum figurează în autorizație, precum și categoria/categoriile pentru care școala este autorizată“.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.