MOL a inaugurat noul centru de cercetare pentru polioli

MOL a inaugurat noul centru de cercetare şi dezvoltare pentru polioli, ce poartă numele lui György Mosonyi, CEO defunct al MOL, în Százhalombatta, Ungaria, urmând să dezvolte diverși polioli pentru a răspunde nevoilor clienţilor. Sistemul reactorului experimental, care este cel mai modern din lume, a fost furnizat şi pus în funcţiune de thyssenkrupp Industrial Solutions. 90% dintre celelalte echipamente utilizate în cadrul proiectului au fost achiziţionate de la furnizori maghiari. Totodată, MOL şi thyssenkrupp au încheiat un acord comun privind cercetarea şi dezvoltarea.

Iată precizările, în comunicatul transmis ZIUA CARGO:

Strategia 2030 a Grupului MOL are ca obiectiv creşterea ponderii contribuţiei segmentului petrochimic la rezultatele întregului grup. Investiţia de 1,2 miliarde euro în complexul de polioli din Tiszaújváros vizează atingerea acestui obiectiv. Pentru a susţine investiţia şi pentru a se asigura că fabrica răspunde nevoilor pieţelor pe care le deserveşte, MOL a înfiinţat un centru de cercetare şi dezvoltare în cadrul rafinăriei sale de pe fluviul Dunărea. Centrul construit în urma unei investiţii de 10 milioane euro va asigura finanţarea necesară pentru un număr de până la 12 ingineri şi 7 tehnicieni şi cel mai avansat sistem de reactor experimental din lume, furnizat şi pus în funcţiune de thyssenkrupp Industrial Solutions, 90% din echipamente fiind achiziţionate de la furnizori maghiari. 

MOL şi thyssenkrupp au încheiat şi un acord comun privind cercetarea şi dezvoltarea pentru a facilita intrarea ambelor companii pe piaţa de polioli: thyssenkrupp ca furnizor de servicii tehnologice şi de contracte de inginerie-achiziţie-construcţie (EPC), iar MOL ca producător şi furnizor de diverși polioli.

Gabriel Szabó, EVP Downstream al Grupului MOL, a declarat: „Centrul de cercetare şi dezvoltare poartă numele lui György Mosonyi, CEO defunct al MOL, care şi-a dedicat mare parte din munca sa inovaţiei, astfel încât centrul reprezintă un omagiu binemeritat în memoria acestuia. Laboratorul este unul de ultimă generaţie, dotat cu toată aparatura şi instrumentele necesare şi, cel mai important, are specialişti excepţionali care se vor asigura că activităţile de cercetare şi dezvoltare pot contribui la dezvoltarea produselor comercializabile care vor fi mai apoi realizate în fabrica de polioli din Tiszaújváros. Centrul nu este doar o realizare remarcabilă pentru MOL, ci şi cel mai avansat centru de cercetare pentru polioli din Europa Centrală şi de Est, fiind un obiectiv de interes naţional, și noi sperăm că rezultatele ştiinţifice obţinute aici vor fi extrem de valoroase şi la nivel internaţional.” 

„Datorită acordului comun privind cercetarea şi dezvoltarea, acest centru R&D este un uriaş pas înainte în eforturile de prospectare şi accesare de noi pieţe vizate de MOL pentru produsele din polioli. Suntem încântaţi de acest nou capitol al călătoriei noastre comune şi avem încredere că parteneriatul va fi un factor de succes important în calea spre dezvoltarea unor tehnologii şi produse avansate şi durabile pentru un viitor mai bun” a adăugat Sami Pelkonen, CEO al Diviziei de Tehnologii Chimice şi de Procese din cadrul thyssenkrupp.

Centrul de cercetare şi dezvoltare va efectua teste ale proprietăţilor fizico-chimice ale poliolilor, precum şi analize de laborator şi experimente cu aplicaţii ale spumelor de poliuretan realizate din aceştia. Până în iulie 2022, în unitatea nou construită vor fi dezvoltate cel puţin 10 clase de polioli. Pentru a compara şi valida rezultatele măsurătorilor, compania intenţionează să coopereze şi cu laboratoarele câtorva universităţi şi instituţii de cercetare independente maghiare. Aceste colaborări vor contribui la dezvoltarea pe viitor a metodologiilor utilizate în centrul de cercetare şi dezvoltare pentru polioli şi la îmbogăţirea bazei de cunoştinţe a universităţilor. Centrul va aduce o contribuţie remarcabilă atât Grupului MOL, cât şi comunităţii ştiinţifice maghiare şi internaţionale mulţi ani de acum încolo.

Proiectul MOL „Cercetarea şi dezvoltarea claselor de polieter polioli cu potenţial de comercializare”, susţinut de Oficiul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovaţie cu suma de 1,9 milioane USD, se va derula în mare parte în centrul de cercetare recent inaugurat.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. În domeniul explorării şi producţiei de hidrocarburi, experienţa de peste 80 de ani a Grupului sprijină operaţiuni de extracţie în 9 ţări, precum şi unităţi de cercetare în 14 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de 1.940 benzinării în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 240 în România. 

Despre thyssenkrupp Industrial Solutions

thyssenkrupp Industrial Solutions AG este un important partener pentru lucrările de inginerie, construcţie şi service ale instalaţiilor şi sistemelor industriale. Cu o experienţă de peste 200 de ani, furnizăm instalaţii şi piese adaptate, la cheie, clienţilor din diverse industrii, precum cea de substanţe chimice, îngrăşăminte, ciment, minerit şi siderurgie. Aproximativ 11.500 de angajaţi din întreaga lume formează o reţea globală cu un portofoliu de tehnologie care garantează cel mai înalt nivel posibil al productivităţii şi eficienţei costurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.