Motiunea anti-Berceanu a cazut cu scorul de 65-47

Motiunea simpla intitulata „Transporturile din Romania, trase pe dreapta de o guvernare cu aceeasi orientare“, prin care senatorii PSD sperau sa obtina demiterea ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a cazut, luni, in Senat, intrunind doar 47 de voturi \”pentru\”, in timp ce 65 de senatori au votat impotriva demersului, iar unul s-a abtinut.

Dezbaterile au inceput la ora 16:00 si s-au incheiat doua ore si jumatate mai tarziu. Actiunea indreptata impotriva ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a fost initiata de grupul PSD si sustinuta de PC si de liberali. In textul motiunii, se preciza ca sectorul transporturilor din Romania este „de-a dreptul jefuit“, iar actualul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, „este pacostea Romaniei“ si un „sabotor al economiei nationale“. In document, se mai mentiona ca infrastructura de transport din tara noastra trebuie sa fie capabila sa asigure interoperabilitatea cu infrastructura europeana pana in 2020, potrivit intelegerilor incheiate cu Uniunea Europeana. In domeniul rutier, semnatarii motiunii reclamau ca Opozitia a realizat pactul national de autostrazi, dar ministrul Transporturilor nu s-a grabit sa indeplineasca strategia. Ei sustineau ca nu lipsa fondurilor este cea care impiedica realizarea unor proiecte, ci managementul acestora. „Va fi o oportunitate sa aratam opiniei publice cum suntem tara milioanelor de gropi“, a anuntat Victor Ponta. Social-democratii sperau sa obtina demisia ministrului Berceanu, dar au esuat din cauza numarului insuficient de voturi.

 

Transfagarasanul, grija liberalilor

Liberalii nu s-au putut abtine sa nu-i dea sfaturi lui Berceanu, prin intermediul actorului senator Mircea Diaconu. In plina criza economica, el i-a propus, nici mai mult, nici mai putin, sa sustina alocarea de fonduri astfel incat Transfagarasanul sa fie deschis si iarna. „Transfagarasanul se inchide iarna, exact cand trebuie sa ramana deschis, pentru ca acolo, din fericire, beneficiem de un munte intreg fara urma de padure, ceea ce inseamna partii de schi nemasurate, din cauza a trei locuri de zapoare, unde vine zapada si se blocheaza“, a explicat Diaconu. El a estimat ca investitia ar costa 5 milioane de euro si ar avea drept consecinta posibilitatea ca aceasta sosea sa poata fi folosita si iarna si vara. Senatorul liberal a recunoscut, insa, la finalul expunerii, ca nu e tocmai ideea lui, ci a membrilor echipei Top Gear, pe care a preluat-o dintr-un reportaj difuzat de televiziunile romanesti. „Imi doresc foarte mult ca sugestia mea sa devina fapta si atunci, bineinteles, o sa imi pun camasa alba, cravata si tot ce trebuie si o sa ma dau si eu cu schiurile prima data in viata mea“, a incheiat Mircea Diaconu.

 

Motiune „cu mare placere“

„Dezbaterea motiunii simple pe domeniul Transporturilor ofera posibilitatea unei discutii la nivel inalt privind problemele foarte multe si foarte grele cu care se confrunta acest domeniu. Apreciez posibilitatea pe care mi-au oferit-o semnatarii motiunii de a atrage atentia asupra unor probleme, pentru ca, pe viitor, sa se gaseasca solutii. Va trebui sa continuam acest dialog. Cu mare placere, daca faceti comisia de ancheta, vin sa stam de vorba si sa discutam despre toate lucrurile din domeniul transportului, care trebuie si merita sa fie anchetate. Daca ma invitati la vreo comisie din cele permanente, cu mare placere“, a spus Berceanu inaintea votului asupra motiunii. Ministrul a parut sa ia foarte in serios dezbaterile motiunii, aratand, in fata plenului Camerei superioare a Parlamentului, ca dialogul Ministerului cu Parlamentul va trebui sa continue. lnsa a respins, vehement, acuzatiile care i-au fost aduse, anuntand, printre altele, ca „unele lucruri sunt confuze sau abordate in mod incorect“.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.