MT a primit aproape 300 mil. lei la a doua rectificare a bugetului

După ce a pierdut la prima rectificare a Bugetului de stat aproape 2 miliarde de lei  – jumătate din întreg bugetul alocat în primăvară -, Ministerul Transporturilor (MT) a primit de la Guvern la a doua rectificare, aprobată în 15 noiembrie, 293,9 milioane de lei, pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte cu fonduri europene.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Rectificarea bugetului a fost una pozitivă, Executivul estimând o creştere a PIB cu 5,3 miliarde de lei până la sfârșitul anului, în condiţiile în care ultimele analize arată că România va încheia 2017 cu o creştere economică de 6,1%, mai mare cu 0,5% decât cea anunţată la ultima estimare.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, asigură că rectificarea bugetară va permite încadrarea într-un deficit bugetar de 2,96% din PIB.

Ministerul Muncii a primit 630,9 milioane de lei, majoritatea banilor urmând a merge către plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor.

Ministerul Afacerilor Interne a primit 363,5 milioane de lei, mare parte pentru pensiiloe speciale acordate celor care au ieșit anticipat la pensie în această vară, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii.

Ministerul Sănătăţii a obținut o suplimentare de 281 de milioane de lei, pentru acţiunile şi programele de sănătate şi pentru plata salariilor medicilor rezidenţi şi a personalului medical din structurile de primiri urgenţe.

Ministerul Justiţiei a primit 232,1 milioane de lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite.

Ministerul Educaţiei are 30 de milioane de lei în plus, pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a fost suplimentat cu 269,7 milioane de lei, pentru servicii medicale şi medicamente.

Alți 323 de milioane de lei merg la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.

Au pierdut bani Ministerul Finanţelor (52,9 milioane de lei), Ministerul Culturii (27,8 milioane de lei) şi Ministerul Mediului (27,4 milioane de lei), fiind vorba în special de bani rămaşi neutilizaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.