MTI: Normele de funcționare a PNA, în dezbatere publică (document)

Punctul Național de Acces (PNA) va fi o interfață digitală unică de colectare, prelucrare și diseminare a datelor care vor oferi posibilitatea de a furniza servicii de informații referitoare la locuri de parcare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale, informații minime universale în materie de trafic legate de siguranța rutieră, precum și servicii de informare în timp real cu privire la trafic și servicii de informare cu privire la călătoriile multimodale.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a lansat în dezbatere publică, pe 2 iunie, proiectul Normelor metodologice pentru funcţionarea şi utilizarea PNA şi pentru stabilirea atribuțiilor pe care le vor avea Compania Națională de Administrare a Infrastructurii rutiere (CNAIR), Autorității Rutiere Române (ARR) și MTI.

Înființarea Punctului Național de Acces (PNA) a fost decisă de Guvern, pe 7 ianuarie, prin OUG 1/2021, conform regulamentelor delegate de completare a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport.

PNA, prin intermediul portalului web www.pna.cestrin.ro, va oferi „utilizatorilor neînregistrați posibilitatea să caute informații despre rețeaua rutieră națională, evenimentele sau condiții legate de siguranța rutieră, locuri de parcare sigure şi securizate pentru camioane şi vehicule comerciale, traficul pentru diverse moduri de transport și date statice privind călătoriile. Seturile de date cu caracter public pot fi descărcate din PNA sau utilizate prin intermediul API-ului (Aplication Programming Interface) oferit pentru utilizatorii înregistrați”, se arată în proiectul normelor.

Înregistrarea în PNA este gratuită și condiționată doar de acceptarea unor condiții de prelucrare a datelor cu caracter personal, conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.