Negrițoiu a fost revocat de la ASF

Mișu Negrițoiu a fost revocat, joi, de la șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului României a decis, joi, acest lucru, cu 238 de voturi “pentru”, din cei 241 de parlamentari prezenți din totalul de 465, astfel că a fost întrunit cvorumul.

Negrițoiu trebuia demis încă din toamna anului trecut, potrivit deciziei comisiilor parlamentare de specialitate, însă punerea în aplicare a acesteia a fost amânată până când Parlamentul a intrat în vacanță și apoi și-a încheiat mandatul (2012 – 2016).

Noul Parlament a amânat, la rândul său, revocarea din funcție a lui Mișu Negrițoiu, însă iată că mult-așteptatul moment a venit.

Mișu Negrițoiu a amenințat, în mai multe rânduri, că va cere despăgubiri importante statului român dacă nu își va încheia la timp mandatul de 4 ani. El a fost numit în funcția de președinte al ASF la 1 aprilie 2014, în timpul Guvernului Ponta, după demiterea lui Dan Radu Rușanu, în urma arestării preventive a acestuia în dosarul Carpatica Asig.

Este vorba despre 8 salarii compensatorii, ceea ce înseamnă 104.000 de euro pe care Negrițoiu are șansa să-i primească. Prevederea este valabilă în Contractul Colectiv de Muncă pentru orice angajat din ASF.

Miercuri, Negrițoiu a declarat că va acționa pe orice cale pentru a demonstra că revocarea sa din funcție este ilegală: “Orice hotărâre se va lua și nu am nicio îndoială că se va lua este ilegală și contestabilă. Dacă cineva ar contesta-o la Curtea Constituțională sunt convins că la o asemenea hotărâre nemotivată ar fi informat. De altfel, nici nu ar fi prima. Toate hotărârile fostelor Comisii ale Parlamentului și ale Parlamentului în legătură cu structura și membrii Consiliului ASF-ului, care au fost sesizate la Curtea Constituțională, au fost infirmate. Sunt altele care nu au fost sesizate la Curtea Constituțională și funcționează bine mersi. Au mai fost asemenea situații. Nu m-ar mira ca nici în cazul meu să nu fie sesizată Curtea Constituțională și hotărârea să rămână valabilă”.

El a adăugat că “nici astăzi nu înțeleg și nu mi s-a adus la cunoștință care sunt motivele revocării. Nu am avut nicio discuție cu nicio comisie, cu niciun președinte de Cameră sau altceva ca să înțeleg ce mi se reproșează și de ce sunt revocat. Doi. Am zis-o și anul trecut și o repet și o spun și acum, procedura de revocare mi se pare mai așa, din Balta Brăilei, chiar nu respectă legea. Sunt câteva lucruri năstrușnice totuși în această piață. Patronatele organizează mitinguri în locul sindicatelor, service-urile cer tarife mai mari la prime mai mici, iar politicienii nu-și respectă propriile legi. Legea spune în mod clar în ce condiții pot să fie revocați membrii consiliului. Și spune că numai în acele condiții care sunt la articolul 9 și care spune că numai potrivit procedurii”.

Mișu Negrițoiu a mai afirmat că nu crede că la mijloc sunt interese și că cineva vrea să pună în locul său o persoană anume, ci mai degrabă există o problemă în a găsi un înlocuitor.

“Prefer să ies scos de politicieni decât să ies scos de DNA. Alternativa, dacă nu făceam asta, era să mă scoată ceilalți. Așa mă duc liniștit. Mi-am făcut treaba”, a conchis el.

În raportul comisiilor parlamentare se precizează motivul revocării lui Negrițoiu: gestionarea defectuoasă a crizei RCA:

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.