Ninsoare in 12 judete ale tarii. Politistii controleaza anvelopele

 

Politistii rutieri au iesit vineri in trafic, imediat ce stratul de zapada a ajuns la 3 centimetri pe drumurile din judetele Prahova, Gorj, Valcea, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Brasov, Sibiu, Mures si Harghita, pentru a verifica daca masinile mai mari de 3,5 tone sunt echipate cu lanturi, astfel incat sa nu apara blocaje in circulatie. Cei prinsi nepregatiti de iarna – in special soferii de autotrenuri – risca amenzi intre 540 si 1.200 lei.

Potrivit prognozei meteorologilor, temperaturile vor continua sa scada in zilele urmatoare si va ninge in mai multe judete, astfel ca soferii trebuie sa isi echipeze masinile corespunzator si sa circule cu prudenta.

Politistii le recomanda soferilor care merg pe drumurile acoperite cu zapada sau polei sa adapteze viteza la conditiile de drum, sa nu bruscheze comenzile masinii, sa foloseasca luminile de intalnire, sa pastreze o distanta mai mare in mers, sa foloseasca frana de motor, sa se asigure ca functioneaza sistemele de iluminare-semnalizare si climatizare-dezaburire.

De asemenea, pietonii sunt sfatuiti sa traverseze prin locurile marcate si numai dupa ce se asigura ca soferii le acorda prioritate la trecere.

 

Primele deszapeziri

Primele actiuni de deszapezire au fost necesare pe DN 71 Targoviste – Sinaia, unde traficul rutier a fost blocat aproximativ o jumatate de ora, vineri dimineata, in zona Cotei 1000 a Varfului Paduchiosu. Drumarii au intervenit cu utilajele pentru indepartarea de pe carosabil a zapezii asternute in strat de 4 cm.

Toate drumurile nationale din judetul Harghita sunt acoperite de zapada, iar pe anumite artere circulatia se desfasoara ingreunat din cauza ninsorilor. Utilajele de deszapezire au actionat pentru curatarea drumurilor si au imprastiat material antiderapant.

Circulatia este ingreunata de ninsoare si pe majoritatea drumurilor din judetul Bistrita-Nasaud, unde se intervine cu 26 de utilaje pentru indepartarea zapezii.

In Pasul Tihuta din Muntii Bargaului, principala cale de legatura dintre Transilvania si Moldova, drumarii au imprastiat pe sosea 87 de tone de nisip si 25 de tone de sare, avand in vedere ca in zona s-a produs si o furtuna de zapada.

 

Transfagarasanul, impracticabil

Transfagarasanul este impracticabil de la km 104, pe portiunea inchisa oficial circulatiei de la 1 noiembrie, din cauza ninsorii cazute in ultimele zile, iar portile tunelului de la Balea, care leaga judetele Arges si Sibiu, au fost incuiate. Drumarii au deszapezit doar zona de carosabil dintre kilometrii 75 si 104, fara a mai intra intre Cabana Capra si tunelul de la Balea, iar acum circulatia se desfasoara in conditii de iarna.

Transfagarasanul, care asigura legatura intre judetele Arges si Sibiu, este inchis oficial opt luni pe an, intre 1 noiembrie si 1 iulie, pe sectorul de drum cuprins intre kilometrul 104 (Piscu Negru – judetul Arges) si kilometrul 131 (Balea Cascada – judetul Sibiu).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.