Noi criterii de selecție a firmelor pentru granturile de investiţii

Premierul Nicolae Ciucă a stabilit, în 17 martie, la întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri, noi criterii de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiţii.

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiţii de până la un milion de euro (Măsura 4.1.1.), ce urmează să fie acordate IMM-urilor, precum şi amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanţate va putea ajunge la 430 milioane euro, precizează un comunicat al Executivului.

În urma discuţiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv productivitatea muncii per angajat în 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată şi numărul de angajaţi; ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat; numărul de locuri de muncă nou create şi data şi ora înscrierii în program.

Reprezentanţii mediului de afaceri au mai propus ca firmele al căror acţionariat a fost modificat în ultimul an să nu fie eligibile, măsura fiind acceptată de Guvern, pentru a preveni specula de vânzări şi cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

La întâlnire a participat şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.