Noi norme metodologice pentru Legea retrocedarilor

 

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aprobate prin HG nr. 250/2007.

Crinuta Nicoleta Dumitran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a precizat ca noua Hotarare de Guvern era necesara datorita adoptarii in Parlament a Legii nr. 1/2009, care a modificat si completat Legea 10/2001. “Astazi s-a reusit aprobarea acestor norme metodologice, prin care Legea 10 va fi aplicata unitar, in scopul corelarii prevederilor acesteia cu noile dispozitii introduse prin legea 1/2009. Beneficiarii isi pot depune cerere de optiune si pe actiuni, si in bani. Suma maxima pe care o pot primi este de pana la 500.000 de lei, si restul in actiuni. Anual s-au platit in jur de 180 de milioane de lei. Anul acesta am platit aproape jumatate din suma, adica 90 de milioane de lei, pentru faptul ca a aparut HG nr. 63 in 30 iunie, prin care, practic, s-a suspendat emiterea de titluri de despagubire in numerar. Foarte multi beneficiari sunt tentati sa-si schimbe cererea de optiune in actiuni la Fondul Proprietatea”, a explicat Dumitran.

 

Doar un sfert din retrocedari solutionate la Bucuresti

In Capitala, din totalul de 43.124 de dosare de retrocedare depuse in baza Legii 10 la municipalitate, au fost anulate 656, iar 12.953 de dosare au fost solutionate in ultimii 7 ani, prin Dispozitie, de cei trei primari generali ce s-au succedat de la intrarea in vigoare a actului normativ: Traian Basescu, Adriean Videanu si Sorin Oprescu. Practic, autoritatile Capitalei au reusit sa rezolve pana acum doar un un sfert din cererile de retrocedare. Chiar si dintre acestea, numai pentru 2.780 au fost incheiate procese verbale de punere in posesie la Administratia Fondului Imobiliar, pentru 4.850 de proprietari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.