Nokia inchide fabrica de la Jucu


 

Cel mai mare producator mondial de telefoane mobile va inchide fabrica Nokia din Cluj, decizia fiind anuntata joi dimineata celor 2.200 de angajati, carora li s-a promis ca vor avea acces la un program de sprijin. Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

 

Stephen Elop, presedintele Nokia, a anuntat ca lucratorii concediati vor primi salariile si bonusurile pana la sfarsitul anului si salarii compensatorii pana in martie 2012.

In aprilie anul acesta, producatorul finlandez a inchis si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediindu-i pe cei 120 de angajati ai unitatii. \”Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate\”, se arata in comunicatul transmis joi de grupul Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor. \”Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca\”, se spune in comunicat. De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce. Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie. Masura se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se mai arata in comunicat.

Productia de telefoane mobile a inceput la fabrica din Jucu in februarie 2008, cu o investitie de 60 de milioane de euro. In 2007, Nokia primise cu titlu gratuit 90 din cele 159 de hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura. Afacerile Nokia Romania s-au cifrat in 2009 la 4,3 miliarde lei si au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro). Tot anul trecut, Nokia a fost al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia.

Acum, Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari. Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor. Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alpha, sustine ca, potrivit noului Cod al Muncii, compania Nokia este absolvita de orice raspundere sociala fata de salariati. “Legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj. (…) Cand Nokia a plecat de la nemti, a dat salarii compensatorii cativa ani. La noi nu va da nimic, si toata sarcina va cadea in grija statului\”, a spus Hossu. El sustine ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz, pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel.

Joi dimineata, actiunile Nokia au scazut la bursa de la Helsinki cu 1,1%, la 4,14 euro. Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Standard & Poor\’s Ratings Services a coborat ratingul pe termen lung atribuit producatorului finlandez de telefoane mobile Nokia Oyj, la \”BBB\” de la \”BBB plus\”, adaugand ca perspectiva asociata este una negativa.

Nokia a anuntat pierderi peste asteptari de 368 milioane de euro in trimestrul al doilea. In plus, Nokia a cedat in fata rivalului Apple pozitia de lider pe segmentul smartphone, pe care compania finlandeza l-a creat in 1996 prin modelul Communicator.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.