Nou director la AFER

Marin Preda a fost numit la conducerea Autorității Feroviare Române (AFER), în locul lui Dan Bistreanu, care din 9 octombrie a asigurat interimatul la șefia instituției.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Marin Preda va fi director general al AFER începând cu data de 23 noiembrie, în baza unui Ordin semnat de ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

Anterior numirii în funcție, Marin Preda a activat ca inspector-șef teritorial la Inspectoratul de Siguranța Feroviară-Brasov.

Fostul director general al AFER, Victor Badea, a demisionat pe 6 octombrie, în urma scandalului declanșat de o decizie de tăiere a salariilor cu până la 40%, luată de conducerea instituției, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. În acest context, peste 150 de angajați ai Autorității Feroviare Române, membri ai Sindicatului Feroviar AFER, au protestat în 2 octombrie în fața sediului Ministerului Transporturilor, nemulțumiți de condițiile de salarizare.

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la micșorarea, în unele cazuri drastică, a salariilor în AFER a fost schimbarea legislației în domeniu, respectiv apariția Legii 284 a salarizării instituțiilor publice.

“Cu ani în urmă, plecând din anul 2012, AFER a avut un contract colectiv de muncă. A apărut o lege — 284/2010 — Legea salarizării instituțiilor publice, care prevedea că la expirarea contractului colectiv de muncă autoritățile sau instituțiile publice trebuie să intre automat pe lege, având și o anexă 8, care spunea în ce condiții se preiau. Ori, în momentul în care contractul colectiv de muncă a încetat, intratul pe lege nu s-a făcut conform cerințelor legii și s-a încercat păstrarea salariilor avute, ca și un drept câștigat. Legiuitorul spune altfel, ceea ce a dovedit și Curtea de Conturi. Procesul a continuat, 2013-2014, s-au judecat cu Curtea — norocul a fost că a intervenit o amnistie și a șters din datoriile anterioare — numai că în 2015 — 2016 Curtea îmi spune: ‘Vei calcula și vei stabili un prejudiciu’ — pe care Curtea îl estimează la circa 2 milioane de euro — ‘și te vei îndrepta să recuperezi acest prejudiciu adus statului’. Deci, sunt două măsuri într-una singură: odată recuperarea prejudiciului în perioada 2015 — 2016 pentru aceste salarii, cum spune Curtea ‘menținute nelegal în plată’, iar a doua măsură care mi s-a impus a fost intrarea cu salariile în lege. Asta e ceea ce s-a întâmplat. Era obligația mea vizavi de dispozițiile executorii ale Curții de Conturi să intru în legalitate cu salariile”, a explicat șeful AFER.

Însă Curtea de Conturi a aprobat amânarea reducerii salariilor și recuperarea prejudiciului până la data de 30 iunie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.