Numarul masinilor furate si depistate la frontiera s-a dublat

Politia de Frontiera Romana anunta ca numarul autoturismelor furate din strainatate si depistate la frontiera, in primele doua luni ale anului 2010, s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 36.

 

Politistii de frontiera arata ca principala furnizoare de masini furate ce tranziteaza Romania este, in continuare, Italia. Persoanele implicate in aceste infractiuni provin, in mare parte, din Romania, Republica Moldova sau Bulgaria, iar retelele specializate in acest domeniu sunt bine organizate si actioneaza din vestul spre estul Europei, se arata intr-un comunicat al PFR.

De la inceputul anului pana in prezent, politistii de frontiera au descoperit 36 autoturisme de lux, patru automarfare, doua utilaje, doua microbuze si o motocicleta, declarate furate in strainatate, dar si in Romania. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost depistate 18 autoturisme furate, iar in anul 2009 au fost depistate, in total, 198 de masini furate. Pentru solutionarea acestor cazuri, politistii de frontiera au colaborat cu omologii din statele UE, realizand schimburi de informatii prin intermediul Centrelor de Contact de la frontiere. In toate situatiile amintite, suspectilor li s-au intocmit dosare penale. In ceea ce priveste tipurile de autoturisme furate, infractorii se concentreaza pe cele de lux (Chrysler, Mercedes, BMW) si pe cele de categorie mijlocie (Fiat, Opel, Seat etc).

In afara de autoturisme, retelele de traficanti mai fura si utilaje – forestiere sau agricole -, pe care le transporta cu documente false. In lunile ianuarie si februarie, politistii de frontiera au depistat doua astfel de utilaje furate din strainatate, de peste 200.000 de euro. La acestea, se adauga 22 de utilaje furate in cursul anului trecut, a caror valoare totala depaseste 2,5 milioane de euro. Referitor la modurile de operare ale infractorilor, anchetatorii au observat ca acestia folosesc fraudele la asigurari (transportarea masinii in alta tara, cu acordul proprietarului, apoi vanduta succesiv), furtul la comanda si deturnarea sau frauda la firmele de inchirieri. Persoanele depistate la volanul acestor autovehicule sustin, in majoritatea cazurilor, faptul ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatilor ca fiind furate si ca ei le-au cumparat \”cu buna-credinta\”. Altii au spus ca au fost platiti (pana in 500 de euro) pentru a transporta masina in Romania si ca nu stiau ca este furata.

Rutele folosite de traficanti sunt, de obicei, dinspre tarile vestice catre cele est-europene, in special prin Italia – Austria – Ungaria – Romania, Germania – Austria – Ungaria – Moldova si Ucraina, precum si Italia – Serbia – Romania – Republica Moldova – Ucraina sau Federatia Rusa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.