O nouă bancnotă de 50 de euro

Sursă foto: European Central Bank
Sursă foto: European Central Bank

O nouă bancnotă de 50 de euro – cea mai folosită dintre banii europeni – a fost introdusă în circulaţie de Banca Centrală Europeană (BCE) începând cu 4 aprilie, având noi caracteristici de securitate.

Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al BCE, noua bancnotă europeană conţine un nou portret al zeiţei Europa şi cifra „50” într-o nuanţă de verde-smarald, greu de falsificat. Conform unui studiu, banii lichizi rămân metoda preferată de plată la punctele de vânzare.

Noua bancnotă de 50 de euro, cea de-a patra ediţie din seria Europa, a fost introdusă în circulaţie într-o încercare a BCE de a crea bancnote euro mai rezistente la falsificare. Datele de securitate ale acesteia includ o fereastră cu portret plasată în partea de sus a hologramei, ce devine transparentă dacă este privită în lumină.

Fereastra conţine un portret al zeiţei Europa, din mitologia greacă, vizibilă pe ambele feţe ale bancnotei. Acelaşi portret este vizibil şi în filigran, alături de numărul „50” în nuanţa verde-smarald. De asemenea, noua bancnotă mai conţine şi zone imprimate în relief pentru cei cu deficienţe de vedere.

“Chiar şi în epoca digitală, banii sunt esenţiali în economie”, a declarat Mario Draghi, preşedintele BCE. „Un studiu în curs asupra utilizării banilor, comandat de către BCE, arată că peste trei sferturi din plăţile realizate la punctele de vânzare din zona euro sunt cu ajutorul numerarului. În termeni tranzacţionali, asta înseamnă uşor peste jumătate.”

Rezultatele complete ale studiului vor fi făcute publice în această vară.

Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată bancnotă dintre banii europeni. Cu peste 9 miliarde de astfel de bancnote în circulaţie, acestea însumează 46% dintre toate bancnotele euro.

Bancnotele de 50 de euro din prima serie emisă vor rămâne în circulaţie legală în paralel cu cele noi şi vor fi retrase treptat.

euro 50 - bis

Noi bancnote de 100 de euro şi 200 de euro vor fi emise la începutul anului 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.