Oficial! Circulația pe timp de noapte, interzisă în toată țara

Circulația pe timp de noapte a persoanelor va fi interzisă în toată țara, în intervalul orar 5.00-22.00, a anunțat, în 6 noiembrie, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Cu o seară înainte, Guvernul Orban a adoptat, printr-o hotărâre și o ordonanță de urgență, noile restricții ce vor fi impuse, începând din 9 noiembrie, timp de 30 de zile.

Raed Arafat a precizat că, potrivit noilor reglementări, angajații trebuie să își desfășoare activitatea, pe cât posibil, de acasă. „Decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puțin două grupe, la interval de cel puțin o oră, urmând să se efectueze verificări din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru și, bineînțeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun și, din nou, asupra contactului între persoane și răspândirea virusului”, a spus el.

„A fost emisă o ordonanță de urgență privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, la activitățile unde este posibil acest lucru. Deci, este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să facă analiză și orice activitate ce poate fi desfășurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfășoare în acest fel”, a adăugat Arafat.

Totodată, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19: „Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţă de 1,5, de 3 (cazuri la 1.000 de locuitori – n.r.) şi în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea, în spaţiile deschise acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă”.

Despre interzicerea circulației persoanelor pe timpul nopții, între orele 23.00-5.00, în toată țara, Arafat a motivat: „Ăsta e intervalul în care tinerii – mai mult – se deplasează, ies afară, se duc să se viziteze, fac petreceri”.

Sunt exceptate de la această restricție deplasările la serviciu și cele pentru asistență medicală. Însă, în aceste cazuri, persoanele  trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere: „Poate să fie scrisă de mână, poate fi descărcat (de pe Internet – n.r.) și un formular, amândouă sunt valabile”. 

Întrebat dacă, totuși, oamenii se vor vizita și vor face petreceri, secretarul de stat în MAI a precizat că acestea sunt interzise. El i-a îndemnat pe români să-i reclame la Poliție pe cei care încalcă interdicția, deoarece „nu putem să intrăm în casele oamenilor” .

Despre purtarea măștii sanitare, el a avertizat că aceasta este obligatorie atât în spațiile închise, cât și cele deschise, în toată țara, indiferent de rata de infectare.

 
Iată declarațiile lui Raed Arafat:
 
„Au fost adoptate Hotărârea de Guvern și Ordonanța de Urgență (OUG), iar noile măsuri ar urma să intre în vigoare luni. Portul măștii va fi generalizat – oriunde suntem în spațiul deschis. Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată. A doua măsură națională – închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepții – cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării. Limitarea deplasărilor între orele 23.00-5.00, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac vizite, petreceri. Sunt excepții în baza unor documente justificative: deplasările eîn interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici. (…)
 
A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase – definirea clară se regăsește în legea antifumat. Spațiul închis are acoperiș și două laturi. Se aplică regula spațiilor închise, atunci, neputând fi tratate ca terase. Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor. Execpție fac piețele închise, cu respectarea normelor.
 
Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați. S-a emis OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil. Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. (…) A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI – ventilatoare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale, 50 de mare capacitate. Aparatură pentru analize importante în terapia intensivă, aspiratoare de secreție. Teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru cei simptomatici – 3 milioane de bucăți. Măști chirurgicale – 50 milioane, seringi – 10 milioane, pentru campania de vaccinare împotriva COVID, atunci când va începe. Suma estimată este de 67 de milioane de euro.

Insist că nu putem lua măsurile singuri. Avem nevoie de dvs să fiți alături de noi. Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, pentru a nu fi prea târziu. Nu ascultați știrile care poate vă vor spune că aceste lucruri nu sunt ok, că nu trebuie să purtăm mască. E foarte important să verificați de unde luați informația”.

Întrebat de ce rămân deschise creșele, Arafat a răspuns: „Pentru că este greu pentru părinții care muncesc. Sigur, telemunca va scădea activitatea creșelor”.

Totodată, el a precizat că terasele rămân deschise „dacă sunt terase conform definiției (existența a doat doi pereți). 

În ceea ce privește telemunca, Raed Arafat a precizat: „Este vorba în primul rând despre instituțiile publice. Consisderăm că companiile au responsabilitatea proprie, sperăm să nu fim în situația în care cineva să spună că nu vrea să decaleze programul. Implementarea este obligatorie. Ministerul Muncii va lua măsuri dacă se se respectă”.

La finalul briefingului de presă, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a prezentat actele normative adoptate de Guvernul Orban în ședința din 5 noiembrie.
 
Declarațiile complete ale celor doi, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.