Oficiali și directori de companii din Bavaria, vizită în România

O delegație formată din 17 reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Ministerului de Stat Bavarez pentru Economie, Dezvoltare Regională și Energie și ai Camerei de Industrie și Comerț pentru München și Oberbayern (Bavaria Superioară) a vizitat orașele Reșița, Timișoara și București, în perioada 18-21 octombrie, pentru a găsi parteneri de afaceri sau pentru a crea rețele și structuri pentru proiecte viitoare, pentru dezvoltarea actualelor proiecte, dar și pentru o mai bună cunoaște a realitățile economice din cele trei orașe. 

Sebastian Metz și Ulrike Wolf

Precizările transmise ZIUA CARGO de AHK România:

Vizita a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu Ministerul de Stat Bavarez pentru Economie și Bayern International – Societatea Bavareză pentru Relații Economice Internaționale MBH, fiind totodată un prilej de a sărbători 20 de ani de prezență în România a Reprezentanței Bavareze.

Domeniile de interes au fost în principal economia circulară, tehnologia mediului, soluții inteligente pentru producție, mediu și eficiența energetică. Companiile prezente activează în domeniile inginerie mecanică și instalații (componente electronice, sisteme de cablare), construcții metalice și din oțel, comerț cu produse electronice, produse de construcții și de mediu.

Sub conducerea directorului din Ministerul de Stat Bavarez pentru Economie, Ulrike Wolf, membrii delegației au vizitat în Reșița șantierul viitoarei uzine EMZ Hanauer (componente și sisteme pentru produse electrocasnice) și au avut întâlniri cu conducerea Facultății de Științe Inginerești a Universității Babeș-Bolyai, precum și cu reprezentanții autorităților locale. La Timișoara, programul a inclus o vizită la fabrica Dräxlmaier (componente electronice și baterii) și o întâlnire cu viceprimarul orașului, Ruben Lațcău. 

Florin Spătaru

La București, agenda oficială a cuprins discuții politice cu Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul pentru Turism și Antreprenoriat, și cu Florin Spătaru, ministrul Economiei. O parte din membrii delegației a participat la o masă rotunda pe tema Green Deal, la sediul AHK România. 

Ziua s-a încheiat cu o recepție bavareză prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la înființarea Reprezentanței landului Bavaria în România, oferită de Ministerului Bavarez al Economiei, Dezvoltării Regionale și Energiei, la care a participat și Florin Spătaru, ministrul Economiei.  

„Între România și landul Bavaria există de ani de zile relații de prietenie. De câțiva ani, între cele două țări s-a dezvoltat o cooperare economică foarte avantajoasă pentru ambele părți. Rețeaua de zone industriale atractive ce asigură o calitate superioară a muncii și condiții-cadru avantajoase, fac ca România să fie profitabilă pentru investitori. Noi dorim să consolidăm și mai mult aceste relații bilaterale, care au la bază această poveste de succes”, a transmis Roland Weigert, secretar de stat bavarez pentru economie, dezvoltare regională și energie. 

Ministrul român al Economiei, Florin Spătaru, i-a asigurat pe investitorii germani de întreaga deschiderea a instituției pe care o conduce pentru viitoare colaborări concrete în afaceri. „În primul rând aș vrea să vă felicit pentru cei 20 de ani de prezență în România, este o mare realizare. Cooperarea dintre Germania și România este de mare importanță pentru noi”, a adăugat el.

Ministrul Economiei a precizat că România și statele europene au țeluri comune, motiv pentru care dorește ca România să fie parte a pieței unice, a efortului comun de contracarare a agresiunii, de a face Europa mai sustenabilă, mai independentă din punctul de vedere energetic și al lanțurilor de aprovizionare. „Avem valori comune, pe care le împărtășim. Iar dvs., oamenii de afaceri, politicienii germani, împreuna cu noi si cu ceilalți, trebuie să rămânem uniți. Este momentul să acționăm. Eu vin din zona privată și înțeleg bine punctele dvs. de vedere și încerc să creez o legătură eficientă cu sectorul public. “

La rândul său, Ulrike Wolf a subliniat importanța României pentru Bavaria, aceasta fiind una dintre primele destinații ale delegațiilor organizate de Ministerul de Stat Bavarez pentru Economie după criza pandemică: „După 1990, comerțul bilateral s-a dezvoltat foarte mult, acum a crescut de 50 de ori față de nivelul anilor 1990, dar este încă loc de mai bine”. Ea a menționat că Bavaria produce o cincime din PIB-ul Germaniei, prin urmare este o economie puternică, aflată pe locul cinci în Uniunea Europeană. „Succesul nostru nu se datorează însă doar marilor companii, care au început afacerile cu peste 100 de ani în urmă, ci și IMM-urilor, care reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre. Pe acești reprezentanți ai IMM-urilor i-am adus aici pentru a stabili contacte mai strânse și suntem încântați că am găsit multă deschidere la dvs. pentru cooperări între companiile române și bavareze”, a adăugat Wolf.

În acest context directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a vorbit despre dezvoltarea comerțului bilateral dintre România și landul Bavaria în ultimii 20 de ani, dar și despre acordul bilateral de prietenie, de 30 de ani dintre România și Germania, aflat sub auspiciile Ambasadei Germaniei la București. „Avem și un parteneriat minunat cu Ministerul Economiei, care susține relațiile româno-bavareze, româno-germane, cu scopul comun de a întări economia în România, de a o face mai sustenabilă, mai digitală, mai rezilientă. Ne confruntăm cu vremuri dificile, dar ministerul dvs. ne-a susținut mereu, s-a concentrat pe nevoile companiilor. Sunt foarte mulțumit de aceasta cooperare și pentru că doriți să aveți companiile bavareze, companiile germane de partea dvs., pentru a face România o parte mai rezilientă, mai sănătoasă din Uniunea Europeană.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la București, Christian Plate, a menționat la momentul aniversării, că Reprezentanța bavareză în România a jucat un rol hotărâtor în acești 20 de ani în dezvoltarea relațiilor bilaterale. Mai mult de 1.000 de companii bavareze întrețin în prezent relații de afaceri cu România și peste 120 de companii bavareze au o sucursală sau o unitate de producție în România. Totodată, el a adus în discuție și provocările actuale: nu doar depășirea pandemiei și reconstruirea economiilor pe baza folosirii sustenabile a energiei și a noului Green Deal, dar și agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. 

„Suntem foarte recunoscători României pentru ceea ce face în sprijinul depășirii mai multor crize pe care le avem. Schimburile strânse sunt esențiale în această perioadă: prin urmare, vom continua să cultivăm și să intensificăm cooperarea strânsă, bazată pe încredere, în viitor. În plus, datorită poziției sale, România are potențialul de a deveni un nod pentru transporturile din Europa către întreaga lume. Țara este conectată la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T prin intermediul coridorului Rin-Dunăre: de la portul Constanța la porturile europene de la Dunăre și până la portul Rotterdam.” 

Potrivit Destatis, Biroul Federal de Statistică al Germaniei, schimburile economice dintre România și landul Bavaria, în perioada ianuarie-august 2022, au însumat 4,8 miliarde de euro, cu un avans de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din această sumă 2,1 miliarde de euro au însemnat importuri din Bavaria, iar 2,7 miliarde euro exporturi către Bavaria. Comparativ, totalul schimburilor comerciale pe întreg anul 2021 s-a ridicat la valoarea de 6,7 miliarde euro, din care importuri din Bavaria 3,1 miliarde, iar 3,6 miliarde exporturi către Bavaria. 

Cu aceste cifre, România se situează în top 20 al celor mai importanți parteneri economici ai landului Bavaria la nivel global. 

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. Înființată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.