Omicron împiedică lupta împotriva alcoolului pe drumurile Europei

Revenirea pandemiei odată cu creșterea variantei COVID-19 Omicron împiedică lupta împotriva alcoolului pe drumurile Europei. Acest lucru s-a manifestat prin rezultatele celei mai recente operațiuni paneuropene „Alcool și droguri” a ROADPOL, care a avut loc în perioada 6-12 decembrie 2021.

Precizările ROADPOL:

Datorită recentei escalade virale, doar aproximativ 50% dintre țările membre au participat la operațiune, o scădere rară de activitate.

Obstacole

În cele mai multe cazuri, controlul consumului de alcool sau droguri se realizează prin efectuarea unui test de respirație și a unui test de salivă. În cazul unui rezultat pozitiv, trebuie luate uneori un test de respirație extins sau o probă de sânge (care diferă în funcție de țară).

Henk Jansen, de la Poliția Națională din Olanda (sursă foto: ROADPOL)

„În timpul acestor acte de anchetă este imposibil ca un polițist să se țină la 1,5 metri de un șofer. În toate formele de teste cu etilotest, șoferul implicat trebuie să sufle printr-un dispozitiv, după care respirația cu aerosoli posibil contaminați părăsește aparatul și se învârte în jur. Datorită riscului ridicat de infecție, poliția are controale limitate pentru alcool și droguri”, explică secretarul grupului de lucru ROADPOL, Henk Jansen, de la poliția din Țările de Jos.

„De aceea, în majoritatea cazurilor, poliția nu efectuează controale neselective în care mulți șoferi sunt verificați aleatoriu într-o perioadă scurtă de timp. În schimb, sunt verificați doar șoferii care prezintă un comportament suspect la volan”, adaugă Jansen.

Rezultate

Conform rapoartelor celor 15 țări participante, 428.616 șoferi au fost verificați în toată Europa, în timpul săptămânii de control. Dintre aceștia, 9.887 șoferi se aflau sub influența alcoolului și 2.165 sub influența drogurilor. Nu se poate indica în ce țară procentul de încălcare a fost cel mai mare, deoarece modul de verificare diferă prea mult.

Următoarea operațiune „Alcool și Droguri” a ROADPOL este programată pentru luna mai 2022. Atunci va avea loc și un Maraton pentru Alcool și Droguri (verificări non-stop 24 de ore). Următoarea săptămână de control paneuropeană ROADPOL va avea loc în perioada 7-13 februarie 2022, cu accent pe camioane și autobuze.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.