Operatiunea Politisti pe Litoral: Cu 18% mai putine accidente cu decese

 

Cea de-a doua serie de politisti detasati pe Litoral – 139 de la ordinea publica, 45 de la Serviciul Rutier, 21 de tehnicieni criminalisti si 25 de la Serviciul de Investigatii Criminale – si-a incheiat, marti, activitatea desfasurata in perioada 1-31 august, cu un bilant mai bun decat cel de anul trecut: numarul accidentelor grave si al persoanelor decedate in judetul Constanta a scazut cu 18% fata de perioada similara a anului trecut.

De asemenea, numarul infractiunilor stradale a scazut: furturile de pe plaja – cu 19%, cele din auto – cu 12,5%, iar cele din buzunare si genti – cu 75%. Pentru neregulile constatate in trafic, politistii din Constanta au retinut 703 permise de conducere si au retras 101 certificate de inmatriculare. “De remarcat ca, pe perioada sezonului estival, nu a fost inregistrata nicio infractiune de omor, tentativa de omor, viol sau talharie, comisa asupra turistilor. In urma activitatilor intreprinse de oamenii legii, nu au fost inregistrate evenimente deosebite care sa afecteze viata si integritatea persoanei, patrimoniul acesteia sau fapte grave de tulburare a ordinii si linistii publice”, informeaza Politia Romana.

Pe parcursul lunii august, pe Autostrada Soarelui s-au inregistrat 3 accidente grave (fata de 7 anul trecut), soldate cu o persoana decedata, fata de 4 anul trecut, si 2 persoane ranite grav (fata de 8 in 2009). Politistii de pe autostrada au retinut 129 permise de conducere (60 pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h, 4 pentru alcool si 10 pentru deplasare pe contrasens) si au retras 273 certificate de inmatriculare. “Pentru fluidizarea circulatiei, prevenirea si combaterea accidentelor rutiere, politistii au fost prezenti zi de zi in trafic, iar la sfarsit de saptamana au fost sprijiniti din aer de un elicopter al Inspectoratului General al Aviatiei. Totodata, Politia Autostrazi a realizat un dispozitiv flexibil de supraveghere a traficului rutier, asigurand prezenta permanenta a politistilor pe caile rutiere ce converg spre litoral. De asemenea, prin Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, conducatorii auto au fost informati in permanenta cu privire la valorile de trafic, eventualele blocaje si rute ocolitoare. In baza Acordului de Cooperare Politieneasca Internationala intre Romania si Bulgaria semnat la Giurgiu in 28 iunie a.c., s-a participat, alaturi de colegii politisti rutieri bulgari, la 14 actiuni comune privind combaterea excesului de viteza si a controlului autovehiculelor inmatriculate in alte state”, mai informeaza IGPR.

Politia Transporturi a luat masuri suplimentare pentru protejarea persoanelor care calatoresc cu trenul spre si dinspre litoral, efectuand patrulari in statiile C.F.R. si pe trenurile de calatori.

 

Peste 20.000 de abateri depistate

Sprijiniti de colegii lor detasati, politistii constanteni au efectuat peste 2.800 de actiuni si controale, in principal pentru siguranta publica si rutiera, combaterea faptelor cu violenta, a comertului stradal neautorizat, dar si pentru verificarea unitatilor de cazare a turistilor, constatand peste 20.000 de abateri.

Au fost depistati 11 urmariti la nivel national, 102 minori lipsiti de supraveghere, 88 vagabonzi si cersetori si 17 bolnavi psihic, luandu-se masuri impreuna cu autoritatile publice locale. Totodata, politistii au aplanat 312 stari conflictuale. In perioada analizata, s-au asigurat masuri de ordine la 90 manifestari cultural-sportive.

Intrucat litoralul romanesc reprezinta un punct de atractie atat pentru turistii romani cat si pentru cei straini, politistii au desfasurat mai multe activitati preventive, inmanandu-le turistilor peste 15.000 de materiale preventive (fly-ere, pliante, afise) si le-au oferit personal sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale infractorilor. De asemenea, turistii au putut accesa site-ul www.infolitoralmai.gov.ro.

La inchiderea misiunii pe litoral au fost prezenti comisarului-sef Lucian Muntean, adjunct al sefului Politiei Romane, precum si comisarul-sef Dumitru Jianu, seful Directiei de Ordine Publica si comisarul-sef Cristian Calin, directorul adjunct al Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, alaturi de comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.