Oprescu plimba Lupoaica prin Bucuresti

Urmand exemplul unora dintre predecesorii sai – din perioada interbelica, dar si din cea comunista – primarul general Sorin Oprescu va muta statuia Lupoaicei, din Piata Romana in piateta din fata Magazinului Bucuresti. Destinul a facut ca aceasta copie din bronz a celebrului monument roman „Lupa Capitolina“ sa fie plimbata de autoritati prin mai multe locuri din oras. Primul sau amplasament a fost incinta „Arenelor Romane“, la 7 septembrie 1906. Urmatorul, in 1908, a fost Piata Sfantul Gheorghe, apoi, in 1931, Dealul Mitropoliei, iar in anul 1965 – mijlocul parculetului din Piata Dorobanti, pentru ca in 1997 amplasamentul sa ramana definitiv in Piata Romana.

 

„Mutam statuia pentru ca aici a fost ea. Refacem Centrul istoric si ii redam o serie de lucruri care ii apartin. Lupoaica a insemnat foarte mult pentru noi si pentru poporul italian. (…) Este pacat ca aceasta statuie sa stea acolo (in Piata Romana, n. r.). Nici nu poate fi vazuta. Ca s-o admiri din masina risti un accident. Am discutat si cu ambasadorul Italiei la Bucuresti, si el m-a rugat sa ii gasim un loc de unde poate fi admirata mai bine. Am ales esplanada din fata magazinului Bucuresti. Este, de fapt, Centrul Istoric. Acolo ar fi locul ei“, si-a argumentat Oprescu gestul, in vizita de sambata la viitorul aplasament al statuii. Mutarea Lupoaicei la intrarea pe str. Lipscani face parte dintr-un proiect mai amplu, care presupune reamenajarea Piatetei Roma in fata fostului magazin Bucuresti. Totodata, edilul a anuntat ca, in cadrul aceluiasi proiect, va fi reamenajat si Pasajul pietonal Sf. Gheorghe – Lipscani.

In prezent, statuia Lupoaicei este amplasata in Piata Romana si o reprezinta pe legendara lupoaica, despre care se spune ca i-ar fi alaptat pe Romulus si pe Remus, intemeietorii orasului Roma. Lupoaica cu puii este o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina“ si a fost daruita bucurestenilor de catre Municipalitatea Romei, in anul 1906, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la incoronarea Regelui Carol ca domnitor al Romaniei si a celor 1800 de ani de la cucerirea romana a Daciei. Copia din bronz a fost realizata de un sculptor grec anonim.

Initial, statuia a fost asezata pe un piedestal din piatra, ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul si Poporul Roman), ea fiind amplasata mai intai in incinta „Arenelor Romane“ din „Parcul Carol I“ (la 7 septembrie 1906), apoi (in 1908) in Piata Sfantul Gheorghe (care atunci se numea Piata Romei). In anul 1931, ea a fost mutata pe Dealul Mitropoliei, iar in anul 1965 – in mijlocul parculetului din Piata Dorobanti, pentru ca in 1997 sa-si gaseasca locul in Piata Romana, unde se afla si astazi.

„Lupa Capitolina“, statuia-simbol a Romei, simbolizeaza originile legendare si puterea Romei. Statuia din Roma a fost realizata in jurul anului 1.300 d.Hr. Data realizarii statuii a fost stabilita in urma unei analize cu carbon. Despre figurile lui Romulus si Remus se spunea deja ca au fost adaugate statuii in secolul al XV-lea. Intr-un articol publicat de cotidianul italian „La Repubblica“ pe prima pagina, profesorul Adriano La Regina a precizat ca au fost efectuate 20 de teste pe statuia „Lupa Capitolina“, la Universitatea din Salerno. El a adaugat ca rezultatele testului dau indicii extrem de precise cu privire la faptul ca statuia a fost realizata in secolul al XII-lea.

Inca din secolul al XVIII-lea, oamenii de stiinta au avut dispute referitoare la originile statuii. Pana de curand, se credea ca statuia este o lucrare etrusca datand din secolul al V-lea i.e.n. Omul roman de stat Cicero, care a trait in secolul I d.Hr., a descris statuia lupoaicei ca fiind deteriorata de un fulger, precizand ca daunele s-au inregistrat la nivelul uneia dintre labe. In 2006, Anna Maria Carruba, restaurator si istoric de arta italian, a argumentat ca statuia a fost realizata dintr-o singura bucata, folosind un mulaj din ceara, o tehnica necunoscuta lumii vechi. Ea a sugerat ca partea deteriorata a statuii a fost rezultatul unei greseli in procesul de turnare a acesteia. Statuia este una dintre cele mai importante lucrari expuse la Roma, „Lupa Capitolina“ fiind si emblema clubului de fotbal AC Roma, dar si simbolul utilizat la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.