Orban a prezentat măsurile de relaxare din 15 iunie

Premierul Ludovic Orban a prezentat, în debutul ședinței din 11 iunie a Guvernului, măsurile de relaxare ce vor fi aplicate începând din data de 15 iunie, cu precizarea că Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă va fi adoptată în următoarea ședință a Executivului, săptămâna viitoare, iar aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial pe 16 iunie.

Orban a precizat că nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu a românilor care vin din anumite țări: „Izolarea la domiciliu pentru persoane care vin din alte țări: INSP va aplica metodologia privind nivelul riscului de răspândire a epidemiei, iar persoanele care vin din țări cu coeficient sub 5, precum sunt Austria, Grecia, Bulgaria și altele din UE, vor fi exceptate de la izolarea de 14 zile. Aceeași regulă va fi aplicată și pentru traficul aerian, se va face o evaluare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a INSP. Daca sunt români care pleacă în sejur de 7 zile, la întoarcere nu vor mai fi obligați să stea în izolare, cu condiția să se ducă în țări cu coficient, iar numărul de zile petrecute în țările respective să fie de 14”.

Printre măsurile de relaxare enumerate de Ludovic Orban sunt redeschiderea mall-urilor (dar fără cinematografe, restaurante și locuri de joacă), a grădinițelor și after-school-urilor.

În urmă cu două zile, mai multe măsuri au fost prezentate și de președintele Klaus Iohannis:

Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă

Nu se mai dau bani pentru părinți

Orban a anunțat, totodată că „odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu”.

Premierul a admis că “foarte multe familii active vor fi în situaţia în care le va fi extrem de dificil să găsească o soluţie pentru ca în perioada în care se duc la muncă să existe persoane care să aibă grijă de copii”.

El a recomandat „soluţii în cadru familial” şi a precizat că vor fi deschise grădiniţe şi after-school-uri care funcţionează în mod normal pe perioada verii. „Permitem în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, a activităţilor de tip after-school”, a arătat Ludovic Orban. 

HG de prelungire a stării de urgență, pe 16 iunie

„Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă, prin Hotărâre de Guvern, cu aprobarea Parlamentului. (…) Se știe că starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie inclusiv. Obligația noastră este să adoptăm Hotărârea până la expirarea perioadei, adică HG va trebui publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie”, a  spus Orban.

Premierul a argumentat că „necesitatea prelungirii stării de alertă este indispensabilă pentru a menține în vigoare toate reglementările Hotărârii de Guvern, pentru a garanta protecția sănătății și a vieții cetățenilor”.

„Decizia de prelungire nu are conținut politic și sunt mirat că se politizează. Este o decizie susținută de toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă și care consideră ca e singura soluție reală pentru a menține sub control răspândirea acestui virus”, a insistat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.