Ordin: Mai mult spațiu între carosabil și parapetul median, la autostrăzi

Viitoarele autostrăzi vor avea mai mult spațiu între banda de circulație și parapetul median, potrivit unui ordin semnat, în 30 decembrie, de ministrul transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, pentru modificarea anexei nr. 1 din Normele tehnice privind proiectarea, construirea şi modernizarea drumurilor, aprobate prin OMT nr. 1296/2017.

Anunțul a fost făcut de ministrul Drulă, pe Facebook:

„Viitoarele autostrăzi din România vor avea mai mult spațiu între banda de circulație și parapetul median. Astăzi am semnat ordinul de ministru care modifică Normele tehnice privind proiectarea drumurilor.
 
E o poveste interesantă cu final fericit care a început în iunie și la care au contribuit de atunci specialiștii companiei de drumuri și ai ministerului, iar mie astăzi mi-a revenit doar sarcina formală de a încheia procesul.
 
Plecând de la observația că parapetul median este prea aproape de banda de circulație pe autostrăzi, în iunie am scris un material în care analizam comparativ normativele de proiectare privind amplasarea parapetelor centrale de pe autostrăzile din România și alte țări (link în comentarii).
 
Specialiști din CNAIR au preluat atunci observația și propunerea. Au discutat-o în forumurile tehnice și au propus o modificare a Normelor actuale. Luna aceasta, înainte de a prelua eu mandatul, a fost pus în consultare publică ordinul de ministru, astfel că am găsit tot procesul la final.
 
Azi am semnat ordinul ceea ce înseamnă că pe autostrăzile viitoare (care nu au încă proiect tehnic de execuție finalizat) vom scăpa de senzația de înghesuială. Le mulțumesc celor care au muncit în aceste luni la această mică modificare care va avea un impact totuși semnificativ în confortul și siguranța rutieră pe autostrăzile viitoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.