OG pentru digitalizarea autorizării reprezentanţelor străine în România

Autorizarea funcţionării în România a reprezentanţelor şi organizaţiilor economice străine a fost simplificată de Guvernul Ciucă, în ședința din 3 august, printr-o Ordonanţă.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că, până acum, autorizarease făcea în baza unei legislaţii vechi de peste 30 de ani.

„Aşa cum poate fi uşor dedus, procedura prezenta un grad ridicat al poverii administrative, fapt pentru care am simplificat-o şi am introdus factorul digital. În acest fel, transmitem un mesaj de stabilitate, predictibilitate şi coerenţă mediului de afaceri străin care prospectează piaţa din România, în scopul derulării de investiţii”, a precizat el.

Pentru simplificarea şi digitalizarea procedurii de înregistrare, prelungire şi modificare a autorizaţiilor de funcţionare aferente reprezentanţelor străine în România, precum şi de radiere din evidenţele MAT, a fost stabilit temeiul legal pentru crearea unei aplicaţii electronice dedicate. Prin intermediul acesteia va fi asigurat şi accesul la evidenţe, într-un mod transparent şi facil, cu respectarea legislaţiei în domeniul datelor cu caracter personal.

Autorizaţiile de funcţionare ale reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine se vor elibera, conform actului normativ actualizat, pe o perioadă de minimum 1 an, cu posibilitate de prelungire pe aceeaşi perioadă.

Adoptarea ordonanţei contribuie, totodată, la îndeplinirea reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR (Jalonul 241), respectiv reforma privind transparentizarea legislativă, debirocratizarea şi simplificarea procedurală destinată mediului de afaceri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.