OUG 192 privind telemunca obligatorie, publicată în MO

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 192 privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemunca pe întreaga perioadă a stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial, în seara de 6 noiembrie.

Ordonanța modifică Legea 55/2020 care cuprinde măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, se arată în art. 2 al OUG 192, care modifică art. 17 al Legii 55.

Totodată, în cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, actul normativ prevede ca angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, care au mai mult de 50 de salariaţi, să organizeze programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă şi să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, prevede OUG 192, care a modificat și articolul 21 al Legii 55.

Noul act normativ mai prevede purtarea obligatorie a măștii sanitare în toate spațiile, închise sau deschise. Astfel, art. 13, lit.a) din Legea 55 are acum următorul cuprins: „a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.