OUG: Se reincriminează neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă

UPDATE: OUG 130 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1202, din 18 decembrie 2021.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, în 17 decembrie, la începutul ședinței Guvernului, că va fi adoptată o ordonanță de urgență (OUG) prin care vor fi introduse măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA.

Astfel, va fi reincriminată fapta de neplată a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă.

„A doua coordonată: susţinerea mediului de afaceri şi alocarea celui mai mare buget pentru investiţii din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm astăzi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajaţi să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurenţial corect, echitabil şi transparent între toţi participanţii din piaţă. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancţiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor să fie viraţi la stat către bugetele de sănătate şi pensii”, a precizat Ciucă. 

Pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite și contribuții, supuse regimului de reținere sau încasare și plată sau virare, cu precizarea actului normativ și a articolelor care le reglementează.

Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.