Parcare prin sms, la Bucuresti

 

Primaria Capitalei propune un proiect pilot – pe trei luni – de implementare a unui sistem de plata prin sms a locului de parcare. Deocamdata doar in parcarea din Piata George Enescu, cu o capacitate de 100 de locuri, si numai prin compania de telefonie Vodafone. In mod normal, municipalitatea ar trebui sa incheie contract cu toate companiile de telefonie, dar Administratia Strazilor promite ca la licitatie – care se va organiza anul viitor – exact asta se va intampla. Primarul general Sorin Oprescu spune ca numai prin metoda platii cu sms va putea fi eliminata incasarea ilegala a banilor in parcarile publice administrate de Primaria Bucuresti, cu 3.000 de locuri.

Iata cum va functiona sistemul: cu un sms la un numar scurt, format din 4 cifre, (de ex. 7577) se poate plati parcarea pentru o ora sau o zi intreaga, trimitand doar numarul de imatriculare al masinii. Inainte cu 5 minute de expirarea timpului de parcare, clientul va primi un mesaj prin care este avertizat ca ii expira ora de parcare. Daca utilizatorul serviciului intarzie, poate trimite un nou sms cu nr de imatriculare al masinii pentru a  prelungi timpul de parcare. Mesajele de confirmare ii apar clientului in format sms in maximum 3 secunde de la comanda.

Validarea parcarii se face doar in intervalul de functionare a parcarii (de ex. de luni-vineri orele 8.00-17.00, sambata 800-14.00). In cazul in care utilizatorul trimite un sms in afara orelor de program, va primi un mesaj cu un cod pe care il va putea activa oricand va dori pentru a plati un loc de parcare in intervalul orar permis. In caz ca utilizatorul trimite un SMS incorrect, care nu contine toate datele numarului de imatriculare, acesta va primi un mesaj in care i se va comunica greseala comisa.

Controlorii care vor verifica clientii din parcarile cu plata prin sms vor avea la dispozitie terminale GMS de forma PDA/Smart Phone echipata cu o cartela SIM de date. Astfel, controlorul va introduce numarul de imatriculare al masinii, iar terminalul ii va spune daca in baza de date exista o plata efectuata pentru acest numar. Datele transmise de utilizatorul acestui serviciu ii sunt accesibile agentului constatator din teren in 5 secunde de la transmiterea mesajului.

Pana la demararea proiectului – inceputul anului viitor -, Administratia Strazilor va lua toate masurile pentru ca bucurestenii sa fie informati cu privire la modul de functionare a noului sistem de plata a parcarii prin sms. “Este un proiect pilot si vom incerca sa-l adaptam in functie de cerintele orasului si ale bucurestenilor. Pentru moment, nu-l vom putea implementa in toate parcarile publice, dar vom incepe cu partea centrala si vom decide apoi daca-l vom extinde. Pentru inceput, in parcarea din Piata George Enescu va exista aceasta modalitate de plata prin sms insa, pana la definitivarea proiectului, vom pastra si vechea modalitate de plata. Pana atunci, Administratia Strazilor va lua toate masurile pentru ca bucurestenii sa dispuna de informatiile de care au nevoie pentru a se obisnui cu noua modalitate de plata. In orice caz, cel mai mare castig al acestui sistem este acela ca incercam sa limitam pe cat posibil fenomenul prin care ’’parcagiii ilegali’’ incaseaza bani de la cetateni in parcarile publice’’, a declarat Sorin Oprescu.

Taxa ramane 1,5 lei/ora, plus comisioane

Alina Roman, directorul Administratiei Strazilor Bucuresti, a mentionat ca taxa de parcare pe ora va ramane aceeasi, 1,5 lei pe ora, la care se vor adauga comisioanele percepute de operatorii de telefonie mobila. In urma organizarii licitatiei, vor fi alese cele mai mici comisioane, iar la licitatie vor putea participa toti operatorii de telefonie mobila. ’’Dorim sa oferim o alternativa la acest sistem de parcare, respectiv la modalitatea de plata a tichetelor de parcare. Daca pana acum exista un sistem traditional de plata, de acum inainte dorim sa oferim si sistemul de plata prin intermediul sms-ului. Prin urmare, orice cetatean care are un telefon mobil poate sa dea un sms la unul dintre operatorii de telefonie mobila, si in felul acesta va fi taxat cu contravaloarea taxei de parcare. (…) Taxa de parcare ramane aceeasi, 1,5 lei pe ora, la care se vor adauga comisioanele operatorilor de telefonie mobila”, a precizat Alina Roman.

Sistemul de plata prin sms a fost deja implementat in Targu Mures, Bistrita Nasaud, Timisoara, Oradea si Satul Mare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.