Parlamentul taraganeaza garantia pentru Ford

Presedintele Traian Basescu a atentionat Parlamentul sa nu mai intarzie aprobarea garantiilor pentru producatorul american de autovehicule Ford, intrucat risca sa amane producerea noului model, si, implicit, locurile de munca aferente.

\”Am rugat partidele politice sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova. Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect, iar asta inseamna locuri de munca\”, a spus seful statului, dupa consultarile de la Cotroceni.

In noiembrie 2009, Comisia Europeana a autorizat proiectul de acordare a unei garantii de stat de catre Romania pentru a permite Ford Romania SA sa obtina un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Creditul de 600 de milioane euro pentru Ford Europa ar urma sa fie impartit intre Ford Werke GmbH din Germania, care va primi 200 de milioane de euro, si Ford Romania, care va avea 400 de milioane de euro. Imprumutul va cofinanta proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de CO 2 si productia de vehicule la uzina Ford din Craiova. Garantia de 80%, pe care Romania trebuie sa o furnizeze pentru a obtine creditul, indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat adoptat de Comisie. Statelor membre li se ofera, astfel, o posibilitate suplimentara de a accesa finantare in conditiile crizei economice si financiare actuale. Imprumuturile si garantiile corespunzatoare sunt acordate pentru cinci ani, in perioada 2009-2014, avand scadenta peste sapte ani. Or, in aceste conditii, orice taraganare din partea Parlamentului privind aprobarea garantiei de stat nu poate fi decat in defavoarea noastra.

Ford Romania prevede sa utilizeze fondurile BEI pentru proiectul sau de peste un miliard de euro de la uzina din Craiova, care face parte dintr-o intreprindere comuna europeana in scopul dezvoltarii unor motoare si masini cu emisii reduse de CO2.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.