Pasajul Piața Sudului a fost inaugurat fără linia de tramvai

Așa cum ne-au obișnuit, autoritățile inaugurează pe bucăți investițiile. Este și cazul pasajului rutier subteran de la Piața Sudului din Sectorul 4 al Capitalei, pentru care prrimarul general Gabriela Firea și-a pus eșarfa ca să-i taie panglica duminică, cu 2 ani de întârziere.

Gabriela Firea a ținut să se pozeze cu constructorul, pe care l-a amenințat de câteva ori că reziliază contractul. Iată ce a declarat edilul:

 “Deschidem astăzi pasajul rutier Piața Sudului, unul dintre proiectele foarte importante pentru fluidizarea traficului în Capitală, dar și unul dintre cele realizate cu cea mai mare dificultate.  Beneficiile acestui obiectiv de investitii sunt foarte mari, in special pentru aceasta zona a Capitalei, intrucat fluidizeaza traficul in zona de sud a orasului, creste viteza de circulatie, iar timpul de asteptare in trafic scade cu 70 de procente. Este un proiect complex în urma căruia s-a realizat un nod multimodal care face legatura intre toate mijloacele de transport in comun ce tranziteaza Piata Sudului (metrou, autobuz, troleibuz, tramvai). Pasajul a fost prevazut cu patru benzi de circulatie, doua pe fiecare sens, patru pasaje pietonale, opt lifturi pentru persoane varstnice si cu dizabilitati, patru scari rulante. De asemenea, au fost modernizate toate retelele de utilitati, ma refer la apa, canal, gaze, electricitate, iluminatul public si cablurile Netcity, lucrari ce au contribuit la  cresterea calitatii vietii locuitorilor din zonă.

Gabriela Firea a adaugat ca deschiderea pasajul este: “una dintre promisiunile cele mai importante făcute bucureștenilor si pe care am reusit sa o duc la indeplinire intr-o perioada relativ scurta, avand in vedere ca am preluat mandatul de Primar General acum un an, cand stadiul fizic de executie al lucrarilor la acest pasaj era de 60 de procente, nu 80%, asa cum anuntase public in campania electorala primarul interimar PNL. Contractul pentru construirea acestui pasaj a fost semnat in anul 2014, cu termen de finalizare 2015. Din nefericire, din cauza unor erori de proiectare si a unui management defectuos, acest proiect a fost blocat

Am realizat o economie de 1,2 milioane de euro”

Referitor la costurile acestui obiectiv de infrastructura, Gabriela Firea a anuntat ca: “Valoarea totala a proiectului este de 18,3 milioane de euro, nu 19,5 milioane de euro, suma calculata initial. Am realizat o economie de 1,2 milioane de euro intrucat am calculat foarte judicios banii publici si am avut nenumarate sedinte si grupuri de lucru. Din suma calculata initial, de 19,5 milioane de euro, 90 de procente ar fi trebuit platita prin fonduri atrase de la Uniunea Europeana. Din pacate, din cauza erorilor de proiectare si a unui management defectuos, Primaria Capitalei a pierdut in anul 2015 finantarea si doar 15% din fondurile europene au fost folosite pentru acest proiect, restul fiind banii Municipalității“.

În ceea ce privește inaugurarea liniei de tramvai, primarul general a declarat că executantul lucrărilor și-a luat angajamentul de a finaliza lucrările până la începutul anului școlar, în jurul datei de 10 septembrie.

Gabriela Firea a mai spus: Niciodata nu trebuie sa trecem la lucru pana cand nu ne asiguram ca studiul de fezabilitate, proiectul, conceptul, toate aceste documente preliminare, sunt realizate profesionist, astfel încât să nu mai existe situația în care un proiect de investiții să se realizeze într-o perioadă mult mai îndelungată decât ar fi cazul, creând prejudicii atât cetățenilor din zona, precum și celor care tranzitează această zonă. Concret, în cazul pasajului rutier Piața Sudului, nu fuseseră luate în calcul, în proiectul inițial, devierile de utilități“.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a tăiat și el panglica

Prezent la eveniment, primarul Sectorului 4, Daniel Baluță, a declarat: Deschiderea pasajului rutier Piata Sudului este un succes enorm pentru comunitatea locuitorilor din Sectorul 4. Este un moment care arata capabilitatile actualei administratii conduse de doamna Primar General. Multumesc tuturor celor care s-au implicat in acest proiect, sunt bucuros ca am putut aduce un plus Sectorului 4. 

Lucrările executate la pasajul rutier Piata Sudului:

  • S-a construit un pasaj rutier subteran pe direcţia CaleaVăcăreşti – Str. Niţu Vasile, cu lungimea totală de 360 m, cu cate doua benzi pe fiecare sens de circulatie – finalizat în proporție de 100%
  • S-au realizat  patru pasaje subterane  pietonale in intersectie, pe directia Str. Nitu Vasile-Calea Vacaresti, de o parte si da alta a pasajului rutier si catre statiile de tramvai. (Din cele patru pasaje pietonale unul este 100% finalizat, iar celelalte trei in proportie de  95%, adica mai sunt de executat o parte din  finisaje)
  • Au fost executate lucrari de  modernizare a carosabiluluisi a trotuarelor in intersectia Calea Văcăreşti – Sos. Olteniţei – Str. Niţu Vasile prin asigurarea in sensul giratoriu a patru benzi de circulatie – finalizat 100%
  • S-au construit localele adiacente rampelor pasajului rutier, cu cate doua benzi pe sens atat pe CaleaVacaresti cat si pe str. Nitu Vasile – finalizat 100%
  • S-a modernizat intreg sistemul de retele edilitare din zona (energie electrica, alimentare cu apa, canalizare, iluminat, netcity)– finalizat 100%
  • S-a reabilitat si modernizat  linia de tramvai existenta, atat pe Calea Vacaresti, cat si pe Soseaua Oltenitei si s-au executat lucrari pentru liniile de troleibuz aflate in zona
  • A mai ramas de executat amenajarea peisagistica ( pavaje, spatiu verde), mai trebuie executate si alveolele pentru dirijarea traficului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.