Patronatele cer prelungirea programelor de transport

Asociațiile patronale UGIR, COTAR, UGIR 1903, FNPTR, FNPTRR, FNCOTR, CTMB și CNTR solicită prim-ministrului Mihai Tudose și miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor prelungirea valabilității actualelor programe de transport – județean, interjudețean, interjudețean București – Ilfov, precum și modificarea Legii taximetriei. 

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Reprezentanții asociațiilor patronale au transmis două adrese în acest sens.

În prima adresă, 2340/18.10.2017, adresată premierului și ministrului Dezvoltării, se cere prelungirea pe o perioadă de minim 4 ani a valabilității programului de transport județean, “având în vedere dispozițiile art. 4 din Regulamentul (CE) nr 1370/2007”.

“Durata contracterlor de servicii publice este limitată și nu depășește 10 ani pentru serviciile de transport cu autocarul și cu autobuzul și 15 ani pentru serviciile de transport de călători pe calea ferată și cu alte moduri de transport pe șine”, prevede art 4 din Regulament.

Reprezentanții patronatelor argumentează că “prelungirea actualului program de transport cu minimum 4 ani ar crea premise clare de adptare a legislației necesare de simulare și implementare a Regulamentului CE amintit și reprezintă o oportunitate de recuperare a investițiilor efectuate de operatorii de transport, precum și o soluție la starea de lipsă de predictibilitate pentru protejarea capitalului autohton”.

“Considerăm că pentru crearea cadrului necesar aplicării directe la nivel național a Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, este necesar a se elabora un act normativ care să cuprindă definirea exactă a erviciilor publice de transport astfel încât acestea să nu se suprapună cu transportul rutier de persoane, care este o activitate comercială și, de asemenea, modul de efectuare a acestor servicii la nivel național”, se mai arată în adresă.

Semnatarii adresei sunt de părere că transportul județean “trebuie reglementat ca un serviciu comercial, nu de utilitate publică, plecând tocmai de la condițiile impuse de Regulamentul (CE) nr 1370/2007”.

Printr-o a doua adresă, 2335/18.10.2017, UGIR, COTAR, UGIR 1903, FNPTR, FNPTRR, FNCOTR, CTMB și CNTR solicită pemierului Mihai Tudose, ministrului Dezvoltării și ministrului Transporturilor prelungirea programului de transport interjudețean 2013-2019 pentru o perioadă de 6 ani, precum și modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și de închiriere.

Totodată, în adresă se solicită prelungirea cu 3 ani a valabilității programului de transport interjudețean București – Ilfov cu autobuze urbane “ținând cont de faptul că, pentru atribuirea din 2013, care din diferite motive nu s-a mai ținut, 18 operatori de transport care activează pe aceste trasee au cumpărat autobuze urbane pe care le-au introdus pe trasee”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.