PE, măsuri urgente. Von der Leyen: Singurul nostru atu este libera circulație a bunurilor

„Libera circulație a bunurilor și serviciilor este cel mai puternic și, la drept vorbind, singurul nostru atu” în lupta cu pandemia de coronavirus, a arătat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 26 martie, în discursul său din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, unde s-a votat pachetul de măsuri urgente cu privire la criza generată de COVID-19. 

Parlamentul European a votat, în 26 martie, printr-o procedură de urgenţă, măsurile de urgenţă prezentate, în urmă cu 13 zile, de Comisia Europeană (CE) ca răspuns la criza provocată de pandemia COVID-19.

Sesiunea extraordinară s-a desfăşurat la Bruxelles, în prezenţa fizică a preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a 32 de deputaţi, înscrişi pentru a lua cuvântul. Voturile celor 751 de eurodeputați au fost exprimate, în mod excepţional, prin e-mail.

Eurodeputaţii au votat cu 683 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 4 abţineri, în favoarea Iniţiativei de investiţii ca răspuns la coronavirus, iniţiativă ce permite mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri UE. Banii urmează să fie utilizaţi pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, piaţa muncii şi sectoarele economice cele mai vulnerabile la efectele pandemiei COVID-19.

Parlamentul a validat, de asemenea, cu 686 de voturi pentru şi 2 abţineri, suspendarea temporară a normelor europene privind sloturile orare pe aeroporturi, cel puţin până în luna octombrie, pentru a veni în sprijinul transportului aerian, puternic afectat de criză. Reglementările în domeniu obligă companiile aeriene să folosească cel puţin 80% din sloturile orare ce le sunt atribuite în aeroporturi, în caz contrar ele pierzându-şi drepturile în sezonul următor. Pentru a se evita situaţiile în care companiile să fie nevoite să efectueze zboruri fără pasageri doar pentru a-şi păstra sloturile, s-a prevăzut suspendarea acestor reglementări.

Totodată, parlamentarii europeni au aprobat cu 671 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 14 abţineri, extinderea utilizării Fondului de Solidaritate al UE (FSUE), destinat până acum acordării de sprijin în caz de dezastre naturale, şi pentru urgenţe sanitare. Aceasta ar permite statelor membre să acceseze 800 de milioane de euro suplimentari în 2020.

Iată cele mai importante declarații ale președintelui CE, Ursula von der Leyen:

„(…) Cel mai puternic atu al nostru este piața noastră unică. Un răspuns european de succes poate fi coordonat numai dacă piața noastră internă și frontierele noastre funcționează așa cum ar trebui. O criză fără frontiere nu poate fi rezolvată punând bariere între noi. Și totuși, exact acesta a fost primul reflex pe care l-au avut multe țări europene. Acest lucru este pur și simplu lipsit de sens. Și, de asemenea, contrazice în mod fundamental spiritul nostru european. Întrucât nu există niciun stat membru care să își poată satisface propriile nevoi în ceea ce privește materialele și echipamentele medicale vitale. Niciunul.

Libera circulație a bunurilor și serviciilor este, prin urmare, cel mai puternic și, la drept vorbind, singurul nostru atu pentru a ne asigura că materialele pot ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Nu are niciun sens faptul că unele țări au decis în mod unilateral să oprească exporturile către alte țări în cadrul pieței interne. Acesta este motivul pentru care Comisia a intervenit atunci când o serie de țări au blocat exporturile de echipamente de protecție către Italia. Acesta este motivul pentru care am emis orientări referitoare la măsurile privind frontierele pentru a proteja sănătatea și a asigura disponibilitatea bunurilor și a serviciilor esențiale. Acesta este motivul pentru care solicităm culoare verzi prioritare pentru transportul de mărfuri esențiale,

Acestea vor asigura că trecerea frontierei nu durează mai mult de 15 minute și vor contribui la garantarea faptului că bunurile și mărfurile pot ajunge acolo unde este nevoie de ele și putem evita cu toții deficitele. Mă doare că a trebuit să facem acest lucru, dar abordarea noastră coordonată dă roade acum. Piața internă funcționează deja mai bine. Și salutăm cu toții vestea că spitalele din Saxonia au primit pacienți din Lombardia, în timp ce pacienți din regiunea „Grand Est” din Franța sunt tratați acum în Marele Ducat al Luxemburgului. Acest lucru dovedește că doar ajutându-ne unii pe alții ne putem ajuta cu adevărat pe noi înșine. (…) 

Întregul set de măsuri pe care le-am luat reflectă situația fără precedent în care ne aflăm. Dar, așa cum am spus mai devreme, cetățenii Europei urmăresc ce se va întâmpla în continuare. Bineînțeles că vor să facem tot ce putem pentru a salva cât mai multe vieți. Dar se gândesc și la ziua de după. Se gândesc la ce loc de muncă vor trebui să se întoarcă, la ce se va întâmpla cu afacerea lor sau cu angajatorul lor, cu economiile lor ori cu ipoteca lor. Își vor face griji pentru părinții lor, pentru vecinii lor și pentru comunitatea lor locală. Vor ști că guvernele lor au trebuit să ia decizii dificile pentru a salva vieți.

Dar, de asemenea, își vor aminti și cine a fost acolo pentru ei – și cine nu a fost. Își vor aminti de cei care au acționat – și de cei care nu au făcut-o. Și își vor aminti deciziile pe care le luăm astăzi – și cele pe care nu le vom lua. Ceea ce vreau să spun este că, în curând, va fi o zi de după. Iar sarcina noastră este să ne asigurăm că în acea zi – și în toate cele care vor urma – UE va fi alături de cei care au nevoie de ea. Ceea ce facem acum contează cu adevărat.

Acesta este motivul pentru care am lansat Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus pentru a contribui direct cu 37 de miliarde EUR la reducerea impactului crizei și la salvarea de vieți, de locuri de muncă și de întreprinderi. Acesta este motivul pentru care am adoptat cele mai flexibile norme temporare privind ajutoarele de stat care au existat vreodată pentru a le permite statelor membre să le ofere un colac de salvare întreprinderilor. Primele cazuri au fost aprobate într-un timp record, în câteva ore.

Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată în istoria noastră, am activat clauza derogatorie generală prevăzută în Pactul de stabilitate și de creștere. Acest lucru înseamnă că statele membre pot utiliza toate resursele de care dispun pentru a-i sprijini pe cei care au un loc de muncă sau care nu au un loc de muncă, pentru a sprijini întreprinderile mici și mari și pentru a-i sprijini pe cetățeni la greu, indiferent cine sunt și de unde vin aceștia.

Doamnelor și domnilor deputați,

Aceasta este Europa de care oamenii ar trebui să-și amintească după ce furtuna va fi trecut. O Europă care funcționează „pe repede-înainte” în aceste momente în care pare că lumea întreagă a apăsat butonul de pauză. O Europă care este prezentă la datorie pentru cetățenii săi și pentru statele sale membre atunci când aceștia au nevoie urgentă de ea. O Europă pentru care empatia și compasiunea sunt mai presus de orice”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în seara de 26 martie, în cadrul summitului EU, desfăşurat în sistem de videoconferinţă, la care au participat şefi de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre, că UE prioritizează menţinerea frontierelor deschise pentru circulaţia mărfurilor, precum şi găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului.

“Prioritatea noastră este să reducem călătoriile neesenţiale ale oamenilor dar, în acelaşi timp, să garantăm fluxul de mărfuri, ceea ce este foarte important pentru a se evita penuria şi pentru a proteja cât de mult posibil piaţa unică. Vom continua, de asemenea, la nivel internaţional … să participăm la un angajament comun de a dezvolta şi de a produce cât mai curând posibil vaccinurile de care avem nevoie”, a declarat Charles Michel. 

Liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.