UPDATE! Percheziții la CFR Călători

UPDATE 26 martie: 21 de controlori de tren au fost plasați sub control judiciar.

UPDATE: Conducerea CFR Călători a transmis că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare și că își reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate.

Polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi București efectuează, în 25 martie, 39 de percheziții la sediul central al CFR Călători și locații din mai multe județe, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune.

Conform unui comunicat al Poliției Române, au loc descinderi în municipiul București și în județele Giurgiu, Teleorman, Brașov, Prahova, Ialomița, Slobozia, Constanța și Buzău.

Vor fi aduși la audieri 35 de suspecți, toți fiind controlori de tren. Ancheta nu vizează conducerea CFR Călători sau angajați ai Ministerului Transporturilor.

Potrivit unor surse judiciare, „în perioada 2022-2023, mai mulți angajați CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituției, în afara orelor de program, dar și în timpul programului de lucru, depășindu-și, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar și în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective”.

Prin această acțiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk și online).

Totodată, „în perioada 2022-2023, mai mulți angajați ai CFR Călători (însoțitori de vagoane speciale de dormit și cușetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicația XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie”.

„Ulterior acestor acțiuni, au pus la dispoziție situațiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat funcționarii publici din cadrul CFR Călători să inducă în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, prin prezentarea ca adevărată a unor aspecte mincinoase, respectiv a faptului că persoane din categoria elevilor au beneficiat de gratuitate la călătoria cu trenul, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a deconturilor întocmite de către angajații CFR Călători, în baza situațiilor centralizatoare privind călătoriile cu trenul ale persoanelor care beneficiază de gratuitate conform legii, în scopul de a obține contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă în sarcina Ministerului Transporturilor”, mai spus sursele judiciare.

Dosarul este instrumentat de Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.