Petrom si-a rotunjit profitul cu 14%, iar vanzarile au crescut cu 23%

 

Profitul net al grupului Petrom a crescut in primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar vanzarile au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro).

 

Grupul Petrom a inregistrat in primul semestru, inainte de deducerea taxelor si dobanzilor (EBIT), in valoare de 2,416 miliarde lei, un profit in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor postate miercuri de companie. In primele sase luni din 2011, rezultatele au fost peste nivelul inregistrat anul trecut, datorita pretului favorabil al titeiului, aspect contrabalansat, insa, de cheltuielile mai mari generate de activitatea de explorare, precizeaza Petrom. ‘Al doilea trimestru indica o buna performanta operationala. In contextul unui pret favorabil al titeiului, am beneficiat de cresterea nivelului de productie si de revenirea cererii de carburanti si gaze naturale, atat in sectorul industrial, cat si comercial, in special in Romania. Pentru prima oara de la privatizare, am reusit sa crestem usor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de productie ale grupului. In activitatea de explorare am inregistrat recent progrese semnificative, cu o descoperire potential semnificativa de gaze (Totea), si cu decizia de a intra intr-o noua faza a explorarii in zona de apa adanca a Marii Negre, in parteneriat cu ExxonMobil’, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, in raportul semestrial al companiei.

Pretul titeiului Ural a fost cu 42% mai mare in primul semestru al acestui an decat in aceeasi perioada a anului trecut, motiv pentru care “masurile de eficientizare implementate de companie au continuat sa genereze beneficii din punct de vedere al performantei operationale”. ‘Pretul ridicat la titei a pus presiune asupra marjelor din rafinare si marketing, ca urmare a cresterii costurilor cu consumul propriu de titei si a cererii inca reduse in activitatea de retail. Ne concentram in continuare pe finalizarea procesului de punere in functiune a celor doua unitati de generare a electricitatii in a doua parte a anului 2011. Intr-o economie romaneasca in curs de revigorare, vom continua sa punem accent pe initiativele de sporire a veniturilor si de eficientizare, pentru a sustine performanta operationala’, a afirmat Mariana Gheorghe.

Vanzarile din perioada aprilie-iunie au insumat 5,293 miliarde lei, fiind cu 20% mai mari decat cele din acelasi interval al anului trecut, de 4,409 miliarde lei. In primul trimestru, Petrom a avut vanzari de 4,978 miliarde lei.

In primele sase luni, pe partea de Explorare si Productie (E&P), EBIT excluzand elementele speciale a fost de 2,521 miliarde lei, cu 42% mai mare comparativ cu prima jumatate a anului 2010, in special datorita cresterii preturilor la titei si condensat, a volumelor mai mari la vanzarile de gaze si a costurilor de productie mai scazute, contrabalansate partial de cheltuielile mai mari de explorare si impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind pretul la titei.

Pentru a proteja fluxul de numerar al companiei si a sustine programul investitional in acest an, Petrom a contractat in ianuarie instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul la titei, care asigura pentru 25.000 bbl/zi un nivel al pretului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, pana la sfarsitul anului. ‘Cu un nivel de 187.000 bep (baril echivalent petrol – n.r.)/zi, productia de titei si gaze a Grupului a crescut cu 2% fata de primele sase luni din 2010’, se arata in raportul financiar. Productia de titei, gaze si condensat a grupului a insumat 33,76 milioane bep, fiind cu 2% mai mare fata de perioada similara din 2010, ca urmare a cresterii productiei in Kazahstan.

Profitul net atribuibil actionarilor societatii mama a fost 1,744 milioane lei, imbunatatit fata de anul trecut. EBIT CCA (costul curent de achizitionare) excluzand elementele speciale a crescut la 2,459 miliarde lei. EBIT CCA este recalculat dupa eliminarea cheltuielilor nete ale elementelor speciale, in valoare de 192 milioane lei, si a castigurilor din detinerea stocurilor, de 149 milioane lei.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.