Petrom si ExxonMobil foreaza prima sonda la mare adancime in Marea Neagra

 

Petrom si ExxonMobil vor fora o sonda de explorare de apa adanca in Marea Neagra, in perimetrul Neptum, a anuntat, miercuri, compania romaneasca, imediat ce Guvernul a extins cu 5 ani perioada de explorare a blocului maritim.

 

Compania estimeaza ca operatiunile de forare a sondei vor incepe la finalul acestui an – inceputul lui 2012. ‘Pentru maximizarea sanselor de a descoperi un zacamant viabil din punct de vedere commercial, este necesara o perioada de timp suficienta pentru explorarea cuprinzatoare a blocului’, se argumenteaza in document. Investitia intr-o astfel de sonda este evaluata de surse din piata energetica la circa 100 demilioane de dolari. ‘Trebuie sa avem in vedere ca zona romaneasca de apa adanca a Marii Negre nu a fost inca explorata, iar activitatea de explorare in apa adanca are un risc al investitiilor ridicat’, sustine Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au incheiat un contract de concesionare in 2008, prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.