Forumul de Afaceri România – Egipt, la CCIB

La sediul istoric al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a avut loc în 28 iulie Forumul de Afaceri România – Egipt, desfăşurat în prezenţa a peste 100 reprezentanţi ai mediului de afaceri  şi instituţiilor guvernamentale din cele două ţări.

Forumul a fost deschis de Sahar Nasr, ministrul egiptean al investiţiilor străine şI cooperării internaţionale şi de Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comerţ și antreprenoriat, copreşedinţi  ai Comitetului mixt (interguvernamental) româno-egiptean pentru cooperare economică (Comisia Mixtă).

Cei doi demnitari au scos în evidenţă oportunităţile de afaceri oferite de economiile celor două ţări, regăsite în documentele convenite şi semnate la finalul lucrărilor celei de a II-a sesiuni a Comisiei Mixte.

„Acest eveniment va fi urmat, până la finele acestui an, de o misiune economică în Egipt, organizată de Camera bucureşteană. Aceasta este una dintre concluziile celei de a cincea reuniuni a Consiliului de Afaceri Româno-Egiptean, în cadrul căreia, alături de preşedintele părţii egiptene a Consiliului, Hasan El Shafei, şi de ceilalţi membri am stabilit liniile directoare ale activităţii noastre în perioada următoare, sectoarele prioritare de cooperare (agricultură, turism, industrie, îndeosebi cea petrochimică, dar şi cercetare-dezvoltare-inovare), precum şi calendarul evenimentelor care vor susţine dezvoltarea acestora. Ne gândim ca această misiune economică să fie realizată în luna noiembrie a.c. cu ocazia vizitei oficiale în Egipt anunţată de ministrul Ilan Laufer”, a declarat Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, copreședinte al părții române în Consiliul de Afaceri și moderatorul Forumului de afaceri România – Egipt.

La eveniment au participat Claudiu-Sorin Rusu-Mareş, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi oficiali de rang înalt din delegaţia egipteană.

Forumul, axat pe prezentări ale oportunităţilor de afaceri, în mod special a domeniilor în care se pot face investiţii în cele două ţări, precum şi pe întâlniri bilateral (B2B), a fost organizat de Camera bucureşteană împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA).

Evenimentul se înscrie în aria preocupărilor constante ale CCIB de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, cu un potenţial semnificativ de absorbţie al mărfurilor româneşti, dar şi cu un important portofoliu de proiecte de dezvoltare.

Din delegaţia egipteană, condusă de Hassan El Shafei, copreşedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-România, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii ce activează în industria alimentară, construcţii, infrastructură, industria petrochimică, dar şi reprezentanţi ai presei şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

Potrivit CCIB, în cadrul sesiunii oficiale a Forumului “au fost subliniate interesul celor două părţi pentru dezvoltarea colaborării bilaterale, complementaritatea celor două economii, potenţialul real pe care îl au acestea, avantajele generate de poziţiile geo-strategice ale celor două ţări, precum şi necesitatea concentrării pe elemente concrete, care să conducă la proiecte ce pot fi implementate cu succes de firme româneşti şi egiptene, inclusiv pe terţe pieţe”.

După un an de vârf  2014, cand valoare schimburilor comerciale româno-egiptene  a atins aproape 900 milioane USD, cu recorduri atât la exportul românesc (792 mil USD), cât şi la exportul egiptean (103 mil.USD), în anul 2016 livrările de mărfuri au scăzut la sub 700 mil USD, tendinţa de reducere menţinându-se şi in primele 5 luni din acest an.

“Atât oficialii, cât şi reprezentanţii mediilor de afaceri din cele două ţări au fost de acord că Reuniunea Comisiei Mixte, cea de a cincea sesiunea Consiliului de Afaceri Româno-Egiptean, precum şi Forumul de Afaceri au oferit semnalul revigorării cooperării economice româno – egiptene”, se precizeaă în comunicatul CCIB transmis redacției.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.