Pista de 3,5 km a Aeroportului Cluj-Napoca, construită în două etape

Noua pistă de 3,5 km a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca va fi construită în doua etape, a anunţat, marţi, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj. El spune că există două variante de finanţare pentru construirea primei părţi a pistei, de 2.100 metri.

„Varianta 1 presupune relicitarea pistei în forma iniţială, dar pe bucăţi, în sensul că încercăm să realizăm pe bani privaţi, dar licitată pe doua etape: 2.100 m în prima etapă şi de la 2.100 la 3.500 m. Sau, varianta B, dacă bugetul judeţului permite asta: încercarea de a realiza până la 2100 m din această pistă pe buget multianual, asta însemnând doi sau trei ani”, a precizat el.

Preşedintele CJ Cluj a arătat că şi în cazul construirii a numai 2.100 m într-o primă etapă, pista ar putea fi folosită de aeronave mari. “Important e ca această porţiune din pistă va putea fi folosită imediat, iar vechea pistă va fi utilizată ca pista II sau pentru comunicare cu terminalele. Avantajul e că s-ar lucra în paralel, nu vom opri zborurile de pe pista veche ca să construim pista nouă şi nici nu vom opri zborurile de pe pista nouă până o prelungim. Ele vor merge în paralel”, a arătat Alin Tişe.

În octombrie 2010 a fost organizată licitaţia de construire a pistei, care a fost câştigată de Romstrade Bucureşti, contra sumei de 113,6 milioane de euro, dar ulterior firma a fost descalificată. Pentru construirea viitoarei piste este necesară inclusiv devierea pe 7 km a cursului râului Someş.

În strategia de dezvoltare a aeroportului clujean, care a atins 1 milion de pasageri anual, mai figurează extinderea parcării auto şi construirea unui nou parking auto supraetajat, construirea unui hotel, a unui terminal Cargo, extinderea platformei de îmbarcare/debarcare, a căii de rulare şi modernizarea balizajului luminos. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.