Plafonarea tarifelor RCA se va aproba curând, anunță șeful ASF

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a declarat, în 24 martie, că proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) privind limitarea, pe o perioadă limitată, a tarifelor RCA va fi aprobată „în perioada imediat următoare”.

Nicu Marcu, președintele ASF

„Ne confruntăm, şi poate că e prea mult spus ne confruntăm, dar nu reuşim de o bună perioadă de timp să găsim soluţii la o chestiune care contaminează imaginea acestei autorităţi şi mă refer la acest produs social RCA. (…) În ultimul timp, a fost o propunere a Autorităţii de Supraveghere Financiară, o propunere de Hotărâre de Guvern prin care încercăm să limităm într-un fel, pe o perioadă determinată, tarifele acestui produs pentru a proteja populaţia. La început am avut o întâlnire cu actorii din piaţă, care vând acest produs. I-am rugat ca dumnealor să găsească soluţii, nişte ajustări fine, astfel încât să găsească soluţie de protecţie a populaţiei în perioada de faţă, având în vedere că preţurile peste tot au crescut foarte mult, inflaţia creşte şi atunci populaţia nu mai are nevoie de încă un necaz în plus. Nu s-au găsit, probabil că n-au avut soluţii. Am găsit noi această soluţie de avarie şi să propunem Guvernului limitarea tarifului acestui produs. În perioada imediat următoare se va şi aproba pe o perioadă determinată, timp în care va trebui să găsim soluţiile necesare astfel încât să ajustăm piaţa”, a explicat Nicu Marcu, la o conferinţă organizată de Institutul de Studii Financiare.

Președintele ASF a precizat că se doreşte înfiinţarea unei companii de asigurări de stat şi şi-a exprimat speranţa ca, în timpul valabilităţii HG, aceasta să devină operaţională.

„Ne dorim, aşa cum scrie în lege, pentru că din 2017 e prevăzut în lege, înfiinţarea unei companii de stat. Paşii sunt destul de mici, dar sper ca în timpul în care această Hotărâre de Guvern îşi va face prezenţa în societate, această companie să funcţioneze, să fie operaţională şi în acest fel să se regleze lucrurile”, a spus preşedintele ASF.

Nicu Marcu a semnalat că „era de dorit ca piaţa să regleze tarifele”, dar în piaţa din România funcţionează destul de puţine companii pe această zonă.

„Noi am încercat să atragem şi alte companii din alte state pe diverse zone din asigurări. Unele dintre ele au venit (…), ne dorim să vină şi altele. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurenţa va fi mai mare şi credem că tarifele vor fi mai mici”, a punctat şeful ASF.

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică, în luna februarie, un proiect de Hotărâre de Guvern cu un calcul diferit de cel al ASF. La mijlocul lunii martie, ministrul Adrian Câciu, a anunţat că proiectul se află la avizat la Consiliul Concurenţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.