PMB testează 4 aplicații pentru transportul public, trafic și parcări

Primăria Capitalei testează patru aplicaţii dedicate transportului public, traficului rutier și parcărilor, iar bucureştenii sunt invitaţi să îşi spună părerea.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Este vorba despre aplicaţii pentru smartphone: infoSTB, Parking Bucureşti, Social alert Bucureşti şi Trafic alert Bucureşti. Ele sunt dedicate serviciilor de transport, parcărilor publice sau semnalării neregulilor din trafic.

„Patru astfel de proiecte presupun dezvoltarea de aplicaţii pentru telefonul mobil cu sistem de operare iOS sau Android, ce pot fi instalate şi utilizate gratuit. Acestea sunt menite să faciliteze accesul bucureştenilor sau vizitatorilor Capitalei la serviciile publice de transport, la parcările administrate de Primărie sau să optimizeze comunicarea cetăţenilor cu autoritatea locală. Cele 4 aplicaţii mobile sunt deja disponibile publicului şi se află în faza de testare, în următoarea perioadă urmând ca ele să fie îmbunătăţite şi optimizate în funcţie de feed-back-ul primit de la utilizatori”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Iată cele 4 aplicații supuse testării:

  • InfoSTB – Societatea de Transport Bucureşti a dezvoltat un proiect de informare a călătorilor prin telefonul mobil cu privire la programul mijloacelor de transport în comun şi rutele disponibile. Aplicaţia foloseşte datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun şi este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android. Potrivit Primăriei, InfoSTB este un sistem de monitorizare în timp real a vehiculelor şi de configurare a rutelor.
  • Parking Bucureşti – aplicaţia oferă posibilitatea identificării parcărilor publice gestionate de Primăria Capitalei şi de a plăti online, cu card bancar sau prin SMS pentru utilizarea acestora. „Operaţiunile sunt securizate, tranzacţiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plăţi. Într-o etapă ulterioară, aplicaţia va avea şi o componentă de căutare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video şi/sau senzori în parcări conectate la aplicaţie, operaţiune programată a se încheia în acest an”, anunţă Prmăria Capitalei.
  • Trafic Alert Bucureşti – Bucureştenii pot utiliza aplicaţia pentru a semnala, direct către Primăria Capitalei, neregulile întâlnite care pot afecta circulaţia pe drumurile publice din Bucureşti: parcare neregulamentară, drum în lucru nesemnalizat, semafor nefuncţional, groapă carosabil, groapă trotuar, indicator degradat, lucrări civile pe carosabil etc.
  • Social Alert Bucureşti – aplicaţia are rolul de facilita intervenţia echipajelor în asistarea persoanelor aflate în dificultate. Categoriile de sesizări ce pot fi semnalate sunt: persoane adulte fără adăpost, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fără familie, vârstnici în situaţii de risc ridicat, femei victime ale violenţei.

Fiecare aplicaţie are propriul manual sau ghid de utilizare, cu descrierea detaliată modului de folosire, precizează PMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.