Podul peste Siret de la Luțca s-a prăbușit; DNA – dosar de corupție

La nici 7 luni de la încheierea reparațiilor, podul peste râul Siret, care face legătura între localităţile Sagna şi Luţca din judeţul Neamţ, s-a prăbuşit, în 9 iunie, în timp ce era traversat de un autocamion cu nisip şi de o autoutilitară. Şoferul autocamionului, un bărbat în vârstă de 56 de ani, a fost rănit.

În 10 iunie, procurorii DNA – Serviciul teritorial Bacău au deschis un dosar penal pentru fapte de corupţie în acest caz.

„La Serviciul teritorial Bacău – Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat şi consolidat, precum şi împrejurările în care s-a redeschis circulaţia rutieră pe podul de la Luţca, judeţul Neamţ, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (faţă de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie”, a anunţat DNA, într-un comunicat de presă.

Premierul ciucă a dispus Armatei să repare urgent podul

Premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere acelor vinovați și a dispus Armatei să repare rgent upodul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: „Premierul Nicolae Ciucă a dispus ca Ministerul Apărării Naţionale, începând de vineri, să demareze deja lucrările pentru a găsi o soluţie în zona afectată de surparea podului peste râul Siret din judeţul Neamţ. Premierul a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili vinovaţi de această situaţie, în acelaşi timp, pentru ca atât cetăţenii din zona afectată cât şi cei care tranzitează această zonă cu diverse activităţi să nu fie afectaţi. Ministerul Apărării Naţionale, chiar începând de vineri, va lucra în regim de urgenţă pentru a restabili transportul pe această zonă”.

7,3 milioane lei, pe apele Siretului

Lucrările de reabilitare, contractate de Consiliul Judeţean Neamţ, au costat  7,3 milioane lei și au fost inaugurate după finalizare, în noiembrie 2021. La acea dată, preşedintele CJ, Ionel Arsene, a scris pe Facebook:

„Dragi nemţeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luţca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanţii la trafic! Zilele trecute, s-a făcut testul de rezistenţă pe pod şi avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acţiunea sarcinilor statice şi dinamice, au dus la concluzia că podul şi structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon şi a materialelor speciale, au avut un comportament normal şi acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Judeţean Neamţ poate fi folosit în condiţii de siguranţă”.

La scurt timp de la prăbuşire, Ministerul Dezvoltării a transmis că podul peste Siret este un obiectiv nefinalizat, întrucât nu a fost transmis procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor: „Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.