Polițe RCA de 1,96 miliarde lei în S1

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA a atins valoarea de aproximativ 1,96 miliarde lei, în primul semestru (S1) al anului. Restul până la totalul clasei A10 (2,066 miliarde lei) l-au reprezentat asigurările transportatorilor pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. 

Totodată, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 2%, informează, în 2 octombrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

Prima medie RCA: 622 de lei 

La 30 iunie 2020, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 36,38%), respectiv 12 luni (31,45%). Se remarcă o tendinţă ascendentă pentru poliţele de asigurare cu o valabilitate de o lună. Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut uşor, cu aproximativ 1%, în semestrul I al acestui an, comparativ cu acelaşi semestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 622 de lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale și cea pentru daune materiale au crescut cu aproximativ 4%, comparativ cu semestrul I din anul precedent.

Asigurătorii RCA au încheiat 108.455 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 10,95 milioane lei.

Asigurări generale au însumat 4,5 miliarde de lei

Societăţile de asigurare din România au subscris, în S1, prime brute în valoare de 5,6 miliarde de lei, în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. „Avansul se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrate în trimestrul I (T1), când volumul acestora a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde de lei)”, precizează ASF.

În T2, piaţa asigurărilor din România a fost afectată ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 şi a măsurilor luate în vederea prevenirii răspândirii acesteia. Astfel, valoarea primelor brute subscrise s-a situat la 2,67 miliarde de lei, în scădere cu 1,9% faţă de T2 din 2019 și cu 9,5% faţă de T1 din 2020.

„Contrar evoluţiilor macroeconomice europene şi locale, piaţa asigurărilor la nivel agregat reuşeşte să crească, în primul semestru al acestui an. Se disting evoluţiile pozitive pe segmentul asigurărilor de sănătate (+29%) şi pe cel al asigurărilor de garanţii (+90%). În acelaşi timp, se observă o creştere a subscrierilor sucursalelor (FOE), valoarea primelor brute subscrise depăşind per total 500 de milioane de lei. Ca urmare, subscrierile totale ale companiilor autorizate în România, împreună cu subscrierile în baza dreptului de stabilire depăşesc 6,1 miliarde de lei”, a declarat Valentin Ionescu, directorul Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Asigurările generale, 81% din total

Piaţa rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 81% din total. Astfel, valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 5,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o scădere cu 4,2%.

La 30 iunie 2020, activau pe piaţa asigurărilor 27 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 14 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.

„Piaţa asigurărilor din România rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În semestrul I 2020, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 27 de societăţi autorizate”, se mai arată în comunicatul ASF.

Valoarea primelor brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-a ridicat, în intervalul ianuarie-iunie, la aproximativ 4,5 miliarde de lei, în creştere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. PBS aferente asigurărilor de viaţă (AV) au însumat aproximativ 1,1 miliarde de lei, cu 4,2% mai puţin faţă de S1 din 2019.

Indemnizaţii de 2,95 miliarde de lei

Totodată, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (IBP) (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în sumă de 2,95 miliarde de lei. Din total, 2,85 miliarde de lei reprezintă IBP pentru contractele de asigurări generale (96%), în creştere cu 2,7% faţă de S1 din 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.