Posesorii de masini peste 1.600 cmc nu mai primesc ajutor la incalzire

 

Persoanele care detin masini cu o capacitate cilindrica de peste 1.600 cmc si alte locuinte in afara celei de domiciliu nu vor mai primi ajutoare de incalzire, la controalele autoritatilor constatandu-se ca peste 10% dintre cele 3,2 de milioane de familii beneficiare se afla in asemenea categorii.

Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, noile reguli de acordare a ajutoarelor de incalzire ce vor fi aplicate incepand cu sezonul de iarna 2010-2011. Iata principalele modificari:

  • Plafonul lunar maxim de venituri pe membru de familie in limita caruia sunt acordate ajutoare de incalzire a fost mentinut la 615 lei, impreuna cu transele de venituri luate pana in prezent in calcul, dar au fost definite mai clar categoriile de persoane care pot fi subventionate;

  • Persoanele care solicita acordarea ajutorului de incalzire vor completa o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj.

  • Noile reglementari prevad in responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de 50.001 – 100.000 de locuitori.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a afirmat ca modificarile au fost introduse avand in vedere ca sustinerea acestui program social implica niste costuri de 900 milioane lei pentru sezonul rece.

Potrivit statisticilor, peste 400.000 de familii vor fi “sterse” de la ajutoarele pentru incalzirea locuintei. Astfel, pentru cele doua luni si jumatate de iarna din anul acesta, se vor economisi, din bugetul anului 2010, 10,6 milioane de lei si 27,6 milioane de lei din transferuri catre bugetele locale, iar pentru anul 2011 se vor economisi 26,4 milioane de lei din bugetul de stat si 70 de milioane lei din transferuri catre bugetele locale.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.