Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut precizări, în 5 aprilie, pentru regimul șoferilor care efectuează transporturi internaționale de marfă, cu prevederile cuprinse în Ordonanța militară nr. 7, emisă de ministrul Marcel Vela, în 4 aprilie.
Publicăm integral precizările:
„Aducem la cunoștința cetățenilor, dar și a operatorilor de transport interesați, că, prin Ordonanța Militară nr. 7/ 2020 au fost aduse o serie de clarificări și modificări cu privire la regimul aplicat, în perioada stării de urgență, pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone și anume:
– conducătorii autovehiculelor care NU prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere (modelul declarației este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor), prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Dacă angajatorul a asigurat pentru conducătorul auto materiale individualede protecție împotriva COVID-19, aceștia NU se supun măsurilor de izolare la domiciliu sau carantinare.
Prevederile de mai sus se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din România într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator.
– în cazul conducătorilor auto care tranzitează România, aceștia NU au obligația de a completa, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică dacă respectă următoarele condiții minime:
- Utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea.
- Tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată;
- Staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.
În cazul în care, conducătorul autovehiculului NU respectă cerințele expuse mai sus, acesta va fi obligat să intre în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. În acest caz autovehiculul poate fi preluat de un reprezentant al deținătorului.
La intrarea în țară, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
De asemenea informăm transportatorii de material lemnos că, în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr. 7/ 2020, art. 17, personalul gărzilor forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic”.