Prefectul Capitalei invita la pasapoarte biometrice

Cristian Atanasoaei, Prefectul Capitalei, anunta ca a suplimentat numarul ghiseelor de eliberare a pasapoartelor biometrice si ii invita pe bucuresteni sa nu se lase pe ultima suta inainte de Pasti pentru procurarea acestor documente de calatorie.

 

Pasaportul nu mai este de mult un document care sa starneasca oamenilor groaza cozilor eterne la care trebuie sa se aseze pentru a-l procura. Mai nou, in doua ore, poti obtine un pasaport simplu temporar – cu achitarea tarifului suplimentar de 100 lei -, daca termenul de 14 zile calendaristice rezervat eliberarii pasaportului biometric este prea mare pentru cazurile urgente.

Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor a primit in luna februarie 5.049 de cereri si a eliberat 3.569 de pasapoarte simple electronice, iar in cazul celor temporare, toate cele 1.300 de cereri au fost solutionate, fata de numai 688 din luna ianuarie. Pentru eficientizarea operatiunii, numarul de ghisee care preiau datele s-a suplimentat de la 12 la 18. “Ne bucura interesul oamenilor pentru pasaportul biometric (electronic), acesta fiind un instrument de calatorie sigur si modern. Conform datelor MAI,  Romania are, in acest moment, unul dintre cele mai sigure instrumente de calatorie din lume, conceput si produs exclusiv in tara. (…)  Avand in vedere numarul mare de cereri cu care ne vom confrunta in urmatoarea perioada, datorata vacantelor de Paste si, apoi, a vacantelor de vara, recomandam cetatenilor sa se adreseze din timp Serviciului de Pasapoarte, pentru a evita aglomerarile”, a declarat, marti, prefectul Bucurestilor.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor are sediul in strada Nicolae Iorga nr. 27-29, Sector 1, iar programul de lucru este urmatorul: luni, miercuri, joi si vineri – intre orele 8:30-16:30, iar marti intre orele 8:30 – 18:30.

Taxe pentru eliberarea documentului

Taxa pentru pasaportul simplu temporar a crescut, incepand cu 1 martie, de la 64,2 lei la 80 de lei. La aceasta, se adauga taxa consulara de 32 de lei, astfel ca eliberarea documentului costa 112 lei.

In cazul pasaportului electronic, contravaloarea a fost stabilita la 234 de lei, de Compania Nationala Imprimeria Nationala, iar taxa se achita la unitatile CEC Bank. Din aceasta suma, taxa consulara este de 32 de lei, solicitatii putand sa o achite la unitatile CEC Bank sau la trezorerie. Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu varsta sub sase ani documentul este valabil trei ani.

Noile pasapoarte biometrice se elibereaza din 18 ianuarie in toata tara. Pasaportul electronic are peste 50 de elemente de siguranta, fata de 32 la vechiul document, si permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale si imaginea faciala, alaturi de datele de identificare, cetatenia si valabilitatea. Vechile pasapoarte vor ramane valabile pana la expirarea acestora.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.