Prelungire la depunerea proiectelor pentru finanţarea bateriilor (stocare energie)

Ministrul Virgil Popescu a prelungit, prin Ordinul nr. 1299/16.12.2022 privind modificarea Ghidului specific – Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), perioada de depunere a cererilor de finanţare, de la 28 decembrie 2022, ora 18:00, la 31 ianuarie 2023, ora 18:00.


Proiectele pot fi depuse prin platforma electronică dedicată PNRR şi sunt finanţate proiecte pentru dezvoltarea de noi capacităţi de stocare a energiei electrice în baterii (instalaţii noi de stocare a energiei electrice, acolo unde nu au existat până în prezent).

Activităţile finanţabile eligibile sunt: achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de stocare a energiei electrice în baterii; construcţii care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.

Sunt consideraţi solicitanţi eligibili microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înfiinţate), cât şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin, ale căror proiecte au fost selectate drept câştigătoare în baza procedurii de ofertare concurenţială, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2.

Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei a sumei de 103,48 milioane euro, compus din 79,6 milioane euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR şi 23,88 milioane euro fonduri naţionale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 167.000 euro/MWh de stocare şi 15 milioane euro/întreprindere, proiect de investiţii.

Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depăşească data de 31 decembrie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.