Premierul: Dacă accizele scumpesc carburanții, am putea umbla la redevențe

Premierul Mihai Tudose s-a făcut că amenință companiile petroliere dacă scumpesc prețul carburanților după majorarea accizelor, pe care Guvernul o va aproba cel mai probabil săptămâna viitoare, prin Ordonanța de modificare a Codului fiscal – lansată în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor în 7 august.

Concret, prim-ministrul a avertizat că statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere. Dar cum declarația n-a fost făcută de Mihai Tudose la Palatul Victoria, ci la un post de televiziune, amenințarea pare mai mult de formă.

Nivelul redevențelor, aprobate de Parlament în 2004 în Legea de privatizare a Petrom – în timpul Guvernului Năstase -, a stabilit tarife între 3,5% şi 13,5% pentru o perioadă de 10 ani, adică până la sfârșitul anului 2014.

Așa se face că, în prezent, din redevenţele miniere şi petroliere stabilite  pentru perioada 2004 – 2014, Guvernul încasează în prezent numai 1 miliard de lei/an. Am fi avut şansa ca statul să majoreze redevențele încă din ianuarie 2015, dacă un proiect de lege în acest sens ar fi fost înaintat Parlamentului şi aprobat. Dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Premierul Tudose are acum argumente neconvingătoare pentru a liniști populația că nu se vor scumpi carburanții, în urma majorării accizelor. ”În 2016, supraacciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile (petroliere – n.r.) au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis. Există posibilitatea de a umbla la redevenţe”, a declarat Mihai Tudose miercuri seară, la România TV.

Amintim că supraacciză de 7 eurocenți (fără TVA) a fost impusă de Guvernul Ponta la 1 aprilie 2014, cu justificarea că banii vor merge la construirea de autostrăzi –lucru care nu s-a întâmplat. Iar returnarea unei componente din acciza suplimentară – cei 4 eurocenți/litru – pentru transportatorii care au utilizat motorină s-a dovedit o mare țeapă pentru mulți, prin procedurile greoaie și fondurile insuficiente alocate de Ministerul Finanțelor.

Premierul Mihai Tudose s-a grăbit să asigure că ”nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”.

Întrebat dacă majorarea accizelor va influenţa negativ viaţa românilor, Mihai Tudose a negat: ”Nu-i va influenţa negativ. Pot să-i asigur. Plus că avem discuţii şi dacă ne înţelegem, asta e, o facem. Noi astăzi stăm de vorbă să ocupăm primul loc în Europa într-un domeniu. Suntem pe primul loc la decese pe şosele şi nu fiindcă avem maşini proaste sau sunt românii şoferi proşti, ci din cauza infrastructurii rutiere. Apare calul noaptea, căruţa, groapa, şoseaua foarte îngustă care face brusc la stânga, nu avem autostrăzi. Avem tot ce ne trebuie pentru a menţine România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu ştiu cât mai putem să aşteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură. Şi atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”.

Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit proiectul de Ordonanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.