Președintele Iohannis invită partidele la consultări pentru premier. Dragnea refuză

iohannis-1Președintele Klaus Iohannis i-a invitat la consultări pe reprezentanții partidelor, mâine, înainte de a decide cine va fi premier. Șeful statului a insistat că “vor rămâne în picioare criteriile de integritate pe care le-am enunțat înainte de alegeri, ca să nu fie discuții”. 

În acest fel, Iohannis elimină posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie numit premier, deoarece acesta a fost condamnat în aprilie la 2 ani de închisoare cu suspendare (pentru fraudarea referendumului din 2012), iar Legea privind organizarea Guvernului interzice ca premierul dă aibă o condamnare penală.

“Pentru a avea o claritate a evenimentelor ce vor avea loc, mâine voi avea o primă rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd ele continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern. Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, este posibil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc viitorul Parlament”.

Astfel, șeful statului se va consulta la ora 10.00 cu Partidul Social Democrat (PSD), la ora 11.00 cu Partidul Național Liberal (PNL), la ora 12.00 cu Uniunea Salvați România (USR), la ora 13.00 cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), la ora 16.00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), la ora 17.00 cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) și la ora 18.00 cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Liviu Dragnea a anunțat însă că nu merge la consultări: “Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus, vrem să respectăm cu strictețe prevederile Constituției. Nu mergem pentru a face exerciții de imaginație. Eu cred că, după ce fiecare deputat și senator este validat și Parlamentul este constituit, se pot face consultări și vom merge la acele consultări. Invitația care a venit acum de la Cotroceni este fundamentată pe un articol greșit din Constituția României”.

Iohannis susţine că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului. “Nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui guvern”, a precizat preşedintele.

Cât priveşte independenţa Justiţiei şi modalitatea în care va acţiona viitorul premier, Iohannis a declarat că va avea mai multe discuţii cu acesta: “Voi avea chiar multe discuții cu persoana care va fi esemnată prim-ministru, inclusiv despre independența justiției”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă persoana propusă ca premier nu îl va “mulţumi”, preşedintele a răspuns: “Persoana va fi desemnată de mine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.