Prima zapada, primele TIR-uri blocate


 

Ploile anuntate de meteorologi s-au transformat in ninsori abundente la munte, incepand de sambata noaptea, cand s-a circulat cu dificultate pe unele drumuri nationale, din cauza neechiparii corespunzatoare a autovehiculelor plecate de acasa la temperaturi de 28-30 de grade Celsius. Astfel, prima zapada a dat de furca mai multor TIR-uri pe DN1A, acestea ramanand blocate in zona localitatii prahovene Cheia, pana la sosirea echipelor de deszapezire.

 

DN1A face legatura intre Ploiesti si Brasov pe ruta Valenii de Munte – Cheia – Sacele si este traversat in special de autovehicule de mare tonaj, care nu au acces pe DN1, in week-end si in cursul saptamanii pe timp de zi, intre orele 6.00 si 22.00. Sensul de mers Ploiesti – Brasov al DN1A a fost, astfel, blocat la granita dintre judetele Prahova si Brasov, soferii TIR-urilor fiind nevoiti sa traga pe dreapta, pana la sosirea utilajelor de deszapezire. Echipajele de la Sectia Drumuri Nationale Ploiesti au intervenit in zona cu materiale antiderapante duminica dimineata.

Cum obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna a autovehiculelor este valabila incepand cu 1 noiembrie, conducatorii TIR-urilor nu au fost amendati. Insa de acum incolo ei vor fi prevazatori, intrucat au constatat ca vremea se poate schimba radical in numai cateva ore, chiar daca mai avem trei saptamani din luna octombrie.

Si in zona Intorsurii Buzaului a nins, iar in pasul Predelut, ce face legatura intre localitatile Teliu (jud. Brasov) si Intorsura Buzaului (Covasna), stratul de omat are 8 cm. Potrivit dispeceratului Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, pe toate drumurile din judet se circula fluent, dar pe carosabil ud si in conditii de precipitatii.

Politistii rutieri recomanda prudenta sporita conducatorilor auto cand traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, mazga sau piatra cubica umeda. Ei trebuie sa reduca viteza, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic (depasiri, treceri de pe o banda pe alta etc) fara o temeinica asigurare. “In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, recomandam ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de sosele”, precizeaza Centrul INFOTRAFIC al Politiei Romane. Totodata, pentru evitarea implicarii in accidente, conducatorii auto trebuie sa-si sporeasca prudenta mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare.

Zapada a adus, altfel, bucurie agricultorilor, dupa seceta prelungita din august, iar turistii nu s-au plans nici ei de schimbarea brusca a vremii. In Bucegi, stratul de zapada este de 50 de centimetri, iar la altitudini mari se apropie de un metru. Riscul de avalanse este crescut mai ales pe partea superioara a vailor, unde stratul afanat se poate disloca in orice moment. Salvatorii montani fac apel la turisti sa nu urce pe munte.

In urmatoarele zile vor fi ploi slabe si vant, iar temperatura aerului va creste usor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 8 si 18 grade, iar cele minime intre -1 si 9 grade, mai scazute in depresiunile Carpatilor Orientali, spre -5 grade.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.