Primăria Capitalei a revenit în sediul de lângă Cișmigiu

prima%cc%86ria-capitaleiPrimăria Capitalei a revenit miercuri în vechiul sediu de lângă Cișmigiu (B-dul Regina Elisabeta nr. 47) după aproape 7 ani de la mutarea în turnul de 14 etaje de pe Splaiul Independenței (martie 2010).

Lucrările de consolidare a clădirii, care este monument istoric, au început în anul 2011 și are fi trebuit finalizate în 2013, la un cost estimat de 10,5 milioane de euro.

Numai că fostul primar general Sorin Oprescu a reziliat contractul în anul 2012 și a schimbat soluţia tehnică, iar investiția a ajuns la 24,3 milioane de euro. Între timp, odată cu întârzierile acumulate, costurile aproape s-au triplat față de proiectul inițial: 28 de milioane de euro.

Dacă punem la socoteală și chiria de 3 milioane de euro pe an plătită pentru sediul provizoriu, bucureștenii au scos din buzunar încă 20 de milioane de euro – evident indirect, prin taxe și impozite. Conform contractului cu proprietarul, după finalizarea perioadei de închiriere, chiria trebuia să se transforme într-un leasing financiar iar clădirea să devină proprietatea Municipalității. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Fără mobilier și finisaje

Lucrările nu sunt finalizate cu totul nici în prezent, însă primarul general Gabriela Firea a ținut ca ultima ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din acest an să aibă loc “acasă”.

Am urgentat aceste lucrări în ultimele luni; probabil că dacă nu am fi urgentat noi lucrările, ne-am fi mutat la anul, prin vară, ceea ce nu este normal, pentru că termenele sunt de mult depăşite. Am vrut să facem acest efort pentru a nu mai plăti în ianuarie (2017 – n.r.) chiria pentru clădirea în care am locuit provizoriu, pentru că însemna încă o lună de plată, adică încă aproape 300.000 de euro, a declarat Gabriela Firea.

“Mai sunt de realizat câteva finisaje, de adus mobilier, e adevărat că sunt anumite scăpări, dar se vor remedia toate, altfel nu vom semna recepţia. Am spus cu toţii că vom lucra puţin în şantier, improvizat, dar vom face un raport al preluării acestei clădiri după etapa de şantier Toată consolidarea, modernizarea şi reabilitarea a costat 28 de milioane de euro, care s-a desfăşuurat pe parcursul a 6 ani”, a adăugat edilul.

Lucrări de mântuială

Dacă Gabriela Firea a admis că “sunt anumite scăpări”, Roxana Wring, consilier general USR, a acuzat că finisajele sunt de o calitate deplorabilă, iar constructorul a încălcat legea monumentelor.

primaria-capitalei-pmb-hol

“Sunt şocată de calitatea restaurării, nu respectă niciun milimetru de ce înseamnă monument istoric de categoria A. Sunt şocată de calitatea finisajelor, care este sub orice critică. Nu e restaurare, ar trebui să dea socoteală și poate și niște bani înapoi. Am intrat în încăperi, sunt tavane false, aici era un ciment foarte frumos iar acum s-a pus mochetă”, a spus Wring.

Și alți consilieri CGMB s-au arătat nemulțumiți de aspectul finisajelor, catalogând Sala de şedinţe ca una “de cămin cultural de la ţară”, cu materiale ieftine şi de o calitate îndoielnică.

Marmura de pe hol este foarte lucioasă şi foarte alunecoasă.

Viceprimarul arhitect ia apărarea constructorilor

Viceprimarul Capitalei Tomniţa Michaela Florescu, de profesie arhitect, susține însă că lucrările au fost executate de “o echipă de profesionişti”.

“Sunt nişte oameni care au mai făcut lucrări, nu se poate spune despre această clădire că este o batjocură. Nu ştiu ce vă îndreptăţeşte să spuneţi lucrurile astea. Lucrarea a fost dificilă. Este o clădire care trebuie să funcţioneze la parametri de confort ai secolului XXI, iar toată fila de istorie, cât s-a putut, cu dinţii s-a ţinut. Nu poţi să vezi doar relele. Nu poţi să nu remarci efortul enorm de a avea nişte pardoseli, cum s-a restaurat. Nu mi se pare corect. Ţin partea unor oameni care au muncit 6 ani aici”, a declarat viceprimarul.

Tomniţa Michaela Florescu nu s-a referit însă la întârzierea nejustificat de mare a executării lucrărilor.

Gabriela Firea și-a ocupat noul birou, care nu este compet mobilat. Are două fotolii, o canapea, o noptieră, un telefon şi un scaun. Până când i se va aduce biroul din lemn masiv, va semna documentele într-o sală alăturată, unde vor avea loc şi şedinţele sale de lucru, în calitate de primar general.

Actualul sediu reconsolidat al Primăriei Capitalei este momunent istoric și a fost realizat între anii 1906 şi 1911 după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea formată din subsol, parter şi patru etaje (ultimul etaj fiind construit ulterior) are o suprafaţă construită la sol de 3.814 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.