Primele măsuri economice adoptate de Guvern pentru susținerea companiilor

Guvernul Orban a adoptat primele măsuri economice de susținere a mediului de afaceri, într-o ședință-maraton începută în 18 martie la ora 17.00 și încheiată la ora 3.00 dimineața, din cauză că s-a desfășurat prin videoconferință, premierul Ludovic Orban aflându-se izolat la Vila Lac 1, iar miniștrii – la domiciliu, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în dimineața de 19 martie, prin videoconferință, că executivul a luat măsuri pe care le consiră absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii afectați de epidemia de coronavirus.

„Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde de lei, suntem pregătiți cu încă 5 miliarde dacă e necesar. Dacă e necesar să mergem cu majorare până la 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei)”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, Guvernul va asigura rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, „pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar”.

„Am stabilit ca, la rectificarea bugetară, să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării am preluat o situație în care decontarea acestor concedii avea întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele necesare pentru decontarea către angajatori a sumelor plătite pentru concedii medicale”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, a fost adoptată o ordonanță de urgență (OUG) pentru asigurarea plății angajaților care intră în șomaj tehnic, respectiv 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Plata se va face din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la ANOFM. „E clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea, pentru că s-au redus încasările. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele privind acordarea banilor pentru șomajul tehnic”, a precizat prim-ministrul. 

Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

Amintim că uzinele Dacia și Ford au oprit producția, iar angajații (14.000 de la Dacia Mioveni și 6.000 de la Ford Craiova), începând din 19 martie. 

Ludovic Orban a arătat că șomajul tehnic al angajaților va fi suportat de stat în cazul a două categorii de companii.

„Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive e clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, angajații lor vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus, a precizat el.

Premierul a arătat că „dacă am fi ales să plătim salariile direct, am fi instituit obligația ca angajații să meargă la muncă, or am considerat că e mult mai mutil să plătim șomajul tehnic, ca să nu îi obligăm să meargă la muncă, ci să stea acasă pentru a evita contactele sociale”.

Totodată, Guvernul a suplimentat cu 100 de milioane de lei bugetul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru ca acesta să-și poată susține activitatea și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine. „Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor”, a explicat Orban unde se vor duce o mare parte din bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.