Primele permise de mic trafic la frontiera cu Moldova

Premierul Emil Boc si omologul sau moldovean, Vladimir Filat, inmaneaza, miercuri, primul dintre cele 441 de permise de mic trafic de frontiera deja intocmite pentru solicitantii din Republica Moldova. Documentele vor fi trimise posesorilor prin posta, iar cetatenii vor plati contravaloarea transportului 10 lei moldovenesti, echivalentul a aproximativ 2,5 lei romanesti.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, in afara de cele 441 de premise deja trimise la Chisinau, in prezent exista in procesare inca 2.500 de astfel de documente. Se estimeaza ca vor fi peste un milion de solicitanti din R. Moldova, locuitori ai localitatilor din zona de frontiera, pe o intindere de 30 de km, care se vor putea deplasa in Romania pe o raza de 50 de km, suprafata care cuprinde orase precum Iasi, Galati, Botosani, aflate deja in spatiul UE. In luna iunie, isi vor incepe activitatea consulatele de la Balti si Cahul, astfel ca oamenii nu vor mai fi nevoiti sa calatoreasca pana la Chisinau pentru obtinerea permiselor. In prezent, permisul este gratuit, dar odata cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen, preconizat pentru 2011, ar putea costa, potrivit estimarilor MAE, in jur de 35 de euro. Primele permise se elibereaza pentru doi ani de zile, urmatoarele, contra cost, vor contine si date biometrice si vor fi valabile cinci ani.

Pentru Romania este primul gen de permise de acest fel, iar ele nu sunt echivalente nici cu altele din UE pe care le au Ungaria, Polonia sau tarile baltice. In aceste conditii, Romania s-a angajat la UE ca va fi riguroasa si foarte atenta cu cetatenii moldoveni, sa nu fie prinsi pe la Viena sau Paris. Pentru a evita acest lucru, s-a instituit o comisie tehnica romano-moldoveneasca, ce va analiza modul in care functioneaza Acordul, iar Romania are obligatia ca, o data la 6 luni, sa raporteze Comisiei Europene cate permise au fost eliberate, retrase, ce sanctiuni si cate au fost aplicate, pe ce motiv.

Sanctiunile sunt destul de drastice in cazul celor ce depasesc perioada de sedere neintrerupta de 90 de zile pe teritoriul Romaniei, cuantumul lor fiind cuprins intre 600 si 1200 de lei. De asemenea, pentru nerespectarea termenului de 5 zile de a anunta pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea permisului sau pentru faptul ca nu il are asupra sa sau refuza sa il prezinte autoritatilor romane, amenda este de la 100 pana la 500 de lei.

In cazul in care a fost declarat, dupa eliberarea permisului, indezirabil sau a fost dispusa interzicerea intrarii in Romania, precum si daca posesorul acestuia a recidivat in depasirea zonei de frontiera prevazuta pentru micul traffic, permisul este revocat.

Permisul se anuleaza atunci cand se descopera ca persoana respectiva l-a obtinut in baza unor documente si informatii false, ori daca incearca sa introduca ilegal in Romania alti straini sau a inlesnit transportul si cazarea acestora, precum si daca incalca reglementarile vamale si cele privind frontiera de stat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.