Producția industrială a crescut în S1

Producţia industrială a crescut cu 4% ca serie brută și cu 5,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul semestru (S1) din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017, potrivit datelor comunicate în 10 august de Institutul Național de statistică (INS).

Avansul a fost generat, ca serie brută, de creşterile din industria prelucrătoare (+5,1%) şi cea extractivă (+2,5%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,6%.

Ca serie ajustată, producţia industrială s-a majorat cu 5,9%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+7,4%) şi industriei extractive (+2,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,3%.

În iunie față de mai 2018, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 0,9%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-1,5%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 4%, respectiv cu 1,8%.

Producţia industrială, serie ajustată, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 1,6%, datorită creşterilor industriei extractive (+6,8%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,3%) şi industriei prelucrătoare (+1,2%).

În iunie 2018 faţă de iunie 2017, producţia industrială (serie brută) s-a majorat cu 4,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+5,3%) şi industriei extractive (+5,1%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,7%.

Ca serie ajustată, producţia industrială, a crescut cu 6,7%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (+8,5%) şi industriei extractive (+4,8%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a fost mai mică cu 0,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.