Producţia industrială în primele 4 luni ale anului (INS)

Producția industrială a crescut în primele 4 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă din 2017, cu 4,6% ca serie brută și cu 6,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de statistică (INS) publicate în 12 iunie.

Creșterea pe serie brută s-a datorat industriei prelucrătoare (+5,8%) şi industriei extractive (+3,5%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut însă cu 1,6%.

Avansul ca serie ajustată a fost susţinut de creşterile industriei prelucrătoare (+7,6%) și industriei extractive (+3,7%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

În  luna aprilie 2018 faţă de martie, producţia industrială a scăzut cu 11,4% ca serie brută, dar a crescut cu 2,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de aprilie 2017, producţia industrială a crescut cu 3,6% ca serie brută, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+5,5%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,2%, respectiv cu 3,7%.

Ca serie ajustată, producția industrială a crescut cu 5,7% față de aprilie 2017, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,4%, respectiv cu 3,3%.  

Evoluția comenzilor noi din industria prelucrătoare

În ceea ce privește comenzile noi din industria prelucrătoare, acestea au avut în termeni nominali un avans de 18,6% în perioada ianuarie – aprilie față de aceeași perioadă din 2017, datorită creşterilor înregistrate în industria  bunurilor de capital (+21,9%), industria bunurilor intermediare  (+17,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,2%).

În luna aprilie față de martie 2018, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, comenzile au scăzut faţă de luna precedentă cu 6,0%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-13,1%), industria bunurilor de uz curent (-13,1%), industria bunurilor de capital (-6,5%) şi industria bunurilor intermediare  (-2,7%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile au înregistrat în aprilie un avans de 27,1%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+30,9%), industria bunurilor intermediare (+26,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+7,7 %).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.